GALANT OTKAZAO POSETU VAŠINGTONU: Netanjahu i Bajden nisu razgovarali gotovo 50 dana

Novosti online

09. 10. 2024. u 14:29

PENTAGON je danas najavio otkazivanje posete izraelskog ministra odbrane Joava Galanta Vašingtonu, ne navodeći razlog te odluke iz Tel Aviva.

ГАЛАНТ ОТКАЗАО ПОСЕТУ ВАШИНГТОНУ: Нетанјаху и Бајден нису разговарали готово 50 дана

Foto: Printscreen/Jutjub/Israel National News - Arutz Sheva

- Upravo smo obavešteni da će ministar Galant odložiti svoj put u Vašington - rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing na brifingu za novinare.

Kako je prethodno bilo najavljeno, očekivalo se da se Galant danas u Vašingtonu sastane sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom.

Tajms of Izrael je naveo da je planirana poseta odložena nekoliko sati pre odlaska Galanta u Vašington u utorak uveče jer je premijer Benjamin Netanjahu ''postavio uslove u poslednjem trenutku da odobri posetu”.

Taj list je citirao nekoliko izraelskih izveštaja u kojima se navodi da je Netanjahu blokirao Galantovu posetu jer je ''želeo da razgovara sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom o planiranoj odmazdi Izraela protiv Irana pre nego što ministar odbrane ode u Vašington”.

Izveštaj izraelskog Kanala 12 ukazuje da je premijer rekao da će putovanje biti odobreno tek nakon što kabinet postigne dogovor o odgovoru na raketni napad Irana prošle nedelje.

Bela kuća je takođe odbila da komentariše otkazivanje posete, prebacivši sva pitanja izraelskoj vladi.

Uprkos prethodnim razgovorima o mogućem telefonskom razgovoru između Bajdena i Netanjahua od kraja septembra, očekuje se da dvojica lidera razgovaraju danas zbog očekivanog izraelskog napada na Iran, preneo je danas Rojters.

Tajms of Izrael navodi da Netanjahu i Bajden nisu razgovarali gotovo 50 dana, a da izraelski premijer deset dana čeka poziv od američkog lidera, prenosi Tanjug.

(Politika)

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ HARA KINOM: Evo šta je zaradio pobedom nad Kobolijem