ŠIRE OPERACIJE NA ZAPAD LIBANA: Tel Aviv pojačao broj trupa u susednoj zemlji, dok Hezbolah tvrdi da su njihovi kapaciteti netaknuti

A.Vojinović

09. 10. 2024. u 07:00

DOK prekogranični vazdušni napadi između Izraela i libanskog pokreta Hezbolah neprekidno traju, izraelska vojska (IDF) juče je započela novu fazu u ratovanju na zemlji, proširivši kopnene operacije ka zapadu Libana. U ovu svrhu IDF je rasporedio 146. rezervnu diviziju u zapadnom sektoru južnog Libana i to četvrtu grupu snaga po redu od početka akcija 30. septembra. Ovo je prvi put da su se vojnicima na libanskom frontu pridružili rezervisti. Procenjuje da se u Libanu trenutno bori više od 15.000 izraelskih vojnika.

ШИРЕ ОПЕРАЦИЈЕ НА ЗАПАД ЛИБАНА: Тел Авив појачао број трупа у суседној земљи, док Хезболах тврди да су њихови капацитети нетакнути

Foto IDF

IDF je objavio da je likvidirala šefa logističkog štaba Hezbolaha Suhaila Huseina Huseinija u Bejrutu. Huseini je, prema IDF, rukovodio logistikom Hezbolaha i finansiranjem njegovih različitih jedinica, a ubijen je u ponedeljak, tokom vazdušnog napada na libansku prestonicu. On je, takođe, bio član Hezbolahovog saveta za džihad, najvišeg vojnog tela ove militantne organizacije.

- Huseini je igrao ključnu ulogu u transferu oružja između Irana i Hezbolaha i bio je odgovoran za distribuciju modernog naoružanja među Hezbolahovim jedinicama, nadgledajući i transport i raspodelu ovog oružja - navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, građanima Libana se putem video-poruke objavljene na TV obratio zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem, koji je poručio da je ubijeni lider te grupe Hasan Nasralah "uneo strah u srca cionista" i pohvalio ga što se borio protiv "okupacionih kriminalaca", preneo je "Gardijan". Istakao je da je izraelska kopnena misija u Libanu bila neuspešna i da su vojni kapaciteti grupe "netaknuti".

- Ono što naši neprijatelji govore o našim borbenim sposobnostima je iluzija. Lažu. Sve više Izraelaca će biti raseljeno iz naselja. Izraelski plan je da ubijaju libanske civile i isprazne sela kako bi izazvali haos. Ali ja im kažem, vaši napori su propali - upozorio je Kasem.

Kasem je prošlogodišnji napad Hamasa na južni Izrael opisao kao "prvi korak ka promeni" i kritikovao Izrael "zbog ubijanja žena, dece i starih u Gazi".

- Da nije bilo američke podrške, agresija Izraela bi prestala za mesec dana.

Safijedin ubijen?

IZRAELSKI ministar odbrane Joav Galant izjavio je da je pripadnik Hezbolaha Hašem Safijedin, koji je preuzeo vođstvo nad tim pokretom, verovatno ubijen nakon ubistva prethodnog lidera Hasana Nasralaha prošle nedelje. Mediji su prethodno preneli da je Nasralaha zamenio njegov rođak Safijedin, koga su SAD označile kao teroristu 2017. godine.

Da se situacija u Libanu iz dana u dan pogoršava juče je u Evropskom parlamentu upozorio šef diplomatije EU Đozep Borelj i istakao da bi što pre trebalo postići prekid vatre između Izraela i Hezbolaha. Libanska privremena vlada juče je iznela zabrinjavajući podatak da je najmanje 1,3 miliona ljudi, što je više od petine ukupne populacije, napustilo svoje domove zbog pojačanih izraelskih vazdušnih napada. Vlada je izrazila spremnost da brani zemlju "u okviru raspoloživih mogućnosti" i najavila da će na osnovu odluka i direktiva političkih autoriteta uraditi šta smatra da je potrebno da bi se zaštitila zemlja.

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Ijan Klark upozorio je na izbijanje bolesti u Libanu zbog loših uslova u skloništima za raseljena lica i zatvaranja bolnica.

- Postoji mnogo veći rizik od izbijanja bolesti kao što su akutna dijareja, hepatitis A i niz drugih koje se mogu sprečiti vakcinom - rekao je Klark i dodao da su bolnice zatvorene, jer je medicinsko osoblje pobeglo od borbi, ili su ih libanske vlasti zamolile da se evakuišu.

Iranski šef diplomatije Abas Aragči upozorio je Tel Aviv da ne testira volju Teherana o mogućim vojnim udarima kao vid odmazde za raketni napad koje je prošle nedelje lansirao na Izrael.

- Naše rakete mogu da ispune sve svoje ciljeve. Odgovorićemo na svaki napad na naše institucije ili infrastrukturu - rekao je Aragči.

Hamas: Ustaćemo kao feniks iz pepela

LIDER palestinske militantne grupe Hamas u egzilu Kaled Mešal poručio je juče da je taj pokret i dalje u stanju da se bori protiv izraelskih trupa.

- Prolazimo kroz faze u kojima gubimo žrtve i deo naših vojnih sposobnosti, ali onda se palestinski duh ponovo uzdiže, kao feniks, zahvaljujući Bogu. Izgubili smo deo naše municije i oružja, ali Hamas i dalje regrutuje mlade i nastavlja da proizvodi značajan deo svog oružja i municije - rekao je Mešal za "Rojters". Dodao je da ne vidi nikakve šanse za mir dokle god je u Izraelu na vlasti vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici