DODELJEN NOBEL ZA FIZIKU: Nagrada ide u ruke dvojice američkih naučnika

Tanjug

08. 10. 2024. u 12:09

ŠVEDSKA kraljevska akademija nauka odlučila je danas da dodeli ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku Džonu J. Hopfildu i Džefriju E. Hintonu "za temeljna otkrića i pronalaske koji omogućavaju mašinsko učenje pomoću veštačkih neuronskih mreža".

ДОДЕЉЕН НОБЕЛ ЗА ФИЗИКУ: Награда иде у руке двојице америчких научника

Foto: AP

Nagrada za fiziku se dodeljuje od 1901. godine

Dobitnici će podeliti novčanu nagradu u iznosu od 11 miliona švedskih kruna (oko 1.000.000 evra).

Američki naučnici Viktor Ambros i Gari Ruvkun dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu za otkriće mikro RNK, odnosno fundamentalnog principa kojim se reguliše aktivnost gena, saopštila je juče Nobelova skupština Instituta Karolinska u Stokholmu.

Ime dobitnika nagrade za hemiju biće poznato 9. oktobra, a dan kasnije biće objavljen i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, takođe u Stokholmu.

U Oslu će 11. oktobra biti objavljeno ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Ime dobitnika Nobela za ekonomiju biće poznato 14. oktobra, a biće objavljeno u Stokholmu.

Nagrade će biti uručene na ceremonijama u Stokholmu i Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog naučnika Alfreda Nobela, koji je ustanovio tu nagradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

SEDAM PUTA DOBIO NA LOTOU: Otkrio svima svoje trikove

VEROVATNO svi ljudi na svetu u nekom trenutku razmišljaju o tome šta bi učinili kada bi pobedili na lotou. Neki bi spiskali novac na luksuzne automobile, egzotične odmore ili novu odeću, dok drugi razmišljaju o otplati hipoteka ili kupovini kuće ili stana.

07. 10. 2024. u 17:45

Komentari (0)

Pravovremeno lečenje slabovidosti kod dece uspešno u 98 odsto slučajeva: Dr Aleksandra Radojičić deli ključne savete kako prepoznati probleme