MOSKVA PORUČUJE VAŠINGTONU: Ne igrajte se vatrom po pitanju hemijskog oružja

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 10. 2024. u 19:45

MOSKVA upozorava Vašington i njegove saveznike da se „ne igraju vatrom“ kako ne bi definitivno uništili režim Konvencije o zabrani hemijskog oružja, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

МОСКВА ПОРУЧУЈЕ ВАШИНГТОНУ: Не играјте се ватром по питању хемијског оружја

Foto: Profimedia/Tanjug AP

Ona se osvrnula vest ruske vojske da Ukrajina priprema provokaciju kako bi optužila Rusiju da koristi toksične materije u zoni specijalne vojne operacije.

-Cilj takve akcije je jasan. Ne postoji odredba međunarodnog prava koja bi zaustavila zemlje NATO u njihovoj želji da postignu deklarisani 'strateški poraz' Rusije, pogotovo kada je reč o formatu hemijskih provokacija 'pod tuđom zastavom' koja je godinama uvežbavana u Siriji. Upozoravamo Vašington i njegove satelite da se 'ne igraju vatrom' kako ne bi definitivno uništili režim Konvencije o zabrani hemijskog oružja, koji je izgrađen od 1997. godine, upozorila je Zaharova.

Kako je dodala, činjenica da Kijev sarađuje sa islamistima na Bliskom istoku i u Africi govori o tome da je „hemijski terorizam“ realna pretnja koja dolazi od ukrajinskih obaveštajnih službi.

Ukrajinske oružane formacije nastavljaju sistematski da koriste toksične hemikalije protiv ruskih jedinica i civila, a razlog za to je političko pokroviteljstvo i faktičko odobravanje takvih zločina iz Vašingtona, Berlina, Londona i Pariza, istakla je Zaharova.

-Atmosfera nekažnjivosti, koju je stvorio kolektivni Zapad, daje kijevskom režimu odrešene ruke za veće zločine, povezane sa upotrebom toksičnih hemikalija. Pouzdano znamo da ukrajinska strana, uz aktivnu pomoć zapadnih zemalja, planira da izvede seriju provokacija u zoni specijalne vojne operacije, usmerene protiv Rusije. Trenutno pripremaju i sprovode niz mera kako bi falsifikovali bazu dokaza u cilju optuživanja Rusije da krši odredbe Konvencije o zabrani hemijskog oružja tokom borbi, navodi Zaharova.

Rusija će nastaviti da beleži i prenosi državama potpisnicama Konvencije o zabrani hemijskog oružja i članice UN podatke o slučajevima kada oružane formacije kijevskog režima korisne toksične hemikalije protiv ruske vojske i civila, kao i o planovima ukrajinskih militanata da organizuju provokacije u hemijskim preduzećima u Donbasu.

-Počinioci ovih i drugih zločina protiv građana Rusije biće ustanovljeni i snosiće zasluženu i neizbežnu kaznu, poručila je Zaharova.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URBANI OKTOBAR: Mladi stvaraju bolju budućnost