NEMA MIRA DOK TRAJE ISPORUKA ORUŽJA: Francuski ministar ponovo u Jerusalimu reči zbog koji se Izrael naljutio

IAKO se izraelski premijer Benjamin Netanijahu naljutio zbog stava Francuske koja je tražila da prestane da se isporučuje oružje Izraelu, nazvavši to "sramotom", zvanični Pariz je potvrdio svoj stav, i to usred Jerusalima.

НЕМА МИРА ДОК ТРАЈЕ ИСПОРУКА ОРУЖЈА: Француски министар поново у Јерусалиму речи због који се Израел наљутио

Foto: Goran Čvorović

- Francuska je nepokolebljivo privržena bezbednosti Izraela – poručio je Baro, istakavši da Francuska uz Izrael oplakuje svoje sugrađane.

Među taocima istovremeno ima i francuskih državljana.

- Francuska nikada neće napustiti svoje sugrađane – kazao je tim povodom Baro.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Noel Baro je iz Jerusalima, gde se nalazio na odavanju pošte stradalima povom obeležavanja godišnjice napada Hamasa na Izrael, istakao je da Francuska neće prestati da zahteva od Hamasa da bezuslovno pusti sve taoce.

Ali, Baro je istovremeno istakao i da "sila mora da ustupi mesto diplomatiji".

- Zalažemo se već mesecima, kao i najveći broj zemalja u na svetu, za prekid vatre koji bi omogućio oslobađanje svih talaca i ulazak, bez zadrške, humanitarne pomoći – istakao je francuski šef diplomatije.

Baro je ponovo Makronov stav da treba stati s isporukom oružja:

- Treba biti dosledan, ne može se pozivati na prekid vatre i istovremeno naoružavati suprotstavljene strane.

Francuski ministar je takođe istakao da pod hitno treba da započnu pregovori o dve zemlje, Izraelu i Palestsini, u cilju postizanja trajnog mira. Zahtevao je i da se prestane s kolonizacijom Zapadne obale.

- Ne možemo da prihvatimo tako veliki broj civilnih žrtava vojnih operacija Izraela. Patnja civila mora da prestane – kazao je Baro.

On je pozvao na poštovanje prava ratovanja i civila. Naglasio je i da će, ako ne prestane vatra, doći do regionalnog sukoba u kome, kako je istakao, niko neće izaći kao pobednik, s teškim posledicama i po Evropu, i po svet.

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URBANI OKTOBAR: Mladi stvaraju bolju budućnost