UKRAJINSKI POSLANIK TRAŽI NOVI RAT: Vojne operacije treba premestiti i u Belorusiju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 10. 2024. u 21:12

NARODNI poslanik Oleg Dunda iz partije "Sluga naroda" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog izjavio je danas da je potrebno premestiti vojne operacije ukrajinske vojske i na teritoriju Belorusije, pored Kurske i Brjanske oblasti Rusije.

УКРАЈИНСКИ ПОСЛАНИК ТРАЖИ НОВИ РАТ: Војне операције треба преместити и у Белорусију

Foto: Profimedia

-Moje stanovište je da je apsolutno važno preneti ovo ne samo na teritoriju Brjanska i Kurska, već i na Belorusiju. Duboko sam uveren da će beloruska vojska, ako uđemo u Belorusiju sa relativno malim jedinicama, položiti oružje. I ovo je veliki udarac Moskvi ispod pojasa, ako se pokaže da ne kontroliše ove teritorije i da nije spremna da ih brani. U stvari, ovo je priča "a la Prigožin", naveo je Dunda na 13. "Forumu slobodne Rusije" u Vilnjusu, prenosi portal "Belsat".

Prema njegovim rečima, rat koji se trenutno vodi u Ukrajini je "Prvi svetski rat, rat iscrpljivanja resursa", u kojem je Rusija spremna da potroši sve, za razliku od ukrajinskih partnera.

-Prema tome, Rusija je u prednosti. Ovo je rat koji je neisplativ za Ukrajinu. Mi, sa ovim iskustvom i znanjem treba da se krećemo i udaramo tamo gde je Ruska imperija što slabija, na najranjivija mesta, da je podrivamo sa svih strana, istakao je poslanik Vrhovne rade.

On je ocenio da se rat ne može dobiti ni pod Pokrovskom ni pod Ugljedarom.

-Ali pobeda u ratu na teritoriji Ruske imperije ili u Belorusiji je sasvim moguća... Ne smemo stati, moramo proširiti ove operacije. Svako odlaganje u ovom pravcu preti smrću, smatra poslanik i kopredsednik međufrakcijske parlamentarne asocijacije "Za dekolonizaciju Rusije".

Forum Slobodne Rusije održava se od 4. do 5. oktobra u Vilnjusu, a na njemu učestvuju poznati ruski opozicionari i stručnjaci iz Ukrajine i Evropske unije.

Program Foruma uključuje teme kao što su ukrajinska Formula mira, konsolidacija opoziciono orijentisanih Rusa oko podrške ruskim dobrovoljcima koji se bore u sastavu Oružanih snaga Ukrajine, novi izazovi međunarodnom bezbednosnom sistemu, aktiviranje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u Evropi i druge.

Forum Slobodne Rusije je najveća platforma za rusku opoziciju, osnovana 2016. godine.

Objedinjuje predstavnike ruske javnosti u Rusiji i inostranstvu koji zauzimaju beskompromisan stav prema režimu ruskog predsednika Vladimira Putina i zalažu se za potpunu "demontažu Putinove diktature", obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i oslobađanje svih teritorija koje je Rusija okupirala.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?