OVO JE UVREDA I ZA VOJNIKE I NJIHOVE PORODICE: Irski predsednik kritikovao Izrael zbog zahteva za preseljenje UNIFIL-a

Jovana Švedić

05. 10. 2024. u 21:02

Irski predsednik Majkl Higins kritikovao je Izrael zbog zahteva i pretnji premeštanjem mirovnih snaga UN, UNIFIL, iz južnog Libana.

ОВО ЈЕ УВРЕДА И ЗА ВОЈНИКЕ И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ: Ирски председник критиковао Израел због захтева за пресељење УНИФИЛ-а

Tanjug

- Nečuveno je da su izraelske odbrambene snage IDF zapretile ovim mirovnim snagama i tražile da ih nateraju da evakuišu sela koja brane. Zaista, Izrael zahteva da ceo UNIFIL koji deluje pod mandatima UN ode -  rekao je Higins u saopštenju.

- Ovo nije samo uvreda za najvažniju svetsku instituciju kojoj su posvećena 193 člana, već je uvreda i za vojnike i njihove porodice koji su rizikovali da bismo svi živeli u miru i zaštitili najugroženije - dodao je on.

Njegovi komentari su usledili su nakon što je izraelska vojska zatražila od mirovnih snaga UN-a da se pripreme za premeštanje više od 5 kilometara od Plave linije - granice između Izraela i Libana.

Irski kontingent od 347 je deo alokacije od 10.000 vojnika UNIFIL-a iz 50 zemalja.

Misija UN je u problematičnom južnom regionu od 2006. godine u okviru mandata Saveta bezbednosti UN koji je odlučio da bi libanska vojska i UNIFIL bili isključivo oružano prisustvo južno između Plave linije i libanske reke Litani.

BONUS VIDEO:

ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici