MAKRON: ZAUSTAVITE ISPORUKU ORUŽJA IZRAELU! Franuski predsednik kritikuje Tel Aviv da je otišao predaleko u Gazi i Libanu

Francuski predsednik Emanuel Makron se založio za zaustavljanje isporuke oružja koje Izrael koristi na palestinskim teritorijama.

МАКРОН: ЗАУСТАВИТЕ ИСПОРУКУ ОРУЖЈА ИЗРАЕЛУ! Франуски председник критикује Тел Авив да је отишао предалеко у Гази и Либану

Foto: Profimedia

- Prioritet je da se prestane s izvozom oružja koje se koristi za borbe protiv Gaze – istakao je francuski šef države za "Frans Enter".

Ovaj stav se smatra kao indirektna poruka Sjedinjenim Američkim Državama i svima onima koji snabedvaju zvanični Tel Aviv naoružanjem. Makron je istakao da ga Francuska ne isporučuje Izraelu.

Njegov stav je da se otišlo predaleko.

- Najoštrije smo osudili teroristički napad od 7. oktobra i priznali pravo Izraela da se brani. Ali, onako kao što se to radi u demokratiji, uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava – kazao je Makron.

 Imao je kritičan ton prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu koji je obećaćao da će uništiti palestinske islamiste.

- Ne bori se protiv terorizma tako što se žrvtuje civilno stanovništvo – bio je direktan stanar Jeliseja.

Francuski predsednik je zažalio što Netanijahu nije od početka prihvatio francuski stav, imajući u vidu da u Palestini sada ima mnogo civilnih žrtava i da je nastupila humanitarna kriza.

- Nisu nas poslušali, i to je greška, uključujući i za Izrael sutra – naglasio je Makron.

Istovremeno je poručio da Liban ne sme da postane "nova Gaza".

- Prioritet je da dođemo do političkog rešenja – izjavio je francuski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici