uživoRAT U UKRAJINI: Oboren S-70 Ohotnik; Ukrajinski izvori - Stiže zima Rusi jure na Kurahovo (VIDEO/FOTO)

Novosti online

05. 10. 2024. u 08:22 >> 17:13

RUSKE trupe su u četvrtak zauzele Ugljedar, a za osvajanje poslednjeg uporišta ukrajinskih snaga u gradu najzaslužnije su akcije tenkista T-80 BVM.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборен С-70 Охотник; Украјински извори - Стиже зима Руси јуре на Курахово (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Prvi put oboren jurišni dron S-70, nije poznato ko je pucao

Incident sa padom neidentifikovanog objekta iznad Konstantinovke u okupiranom delu DNR žustro se raspravlja na internetu.

Ukrajinski mediji su prvo izvestili o obaranju ruskog lovca Su-34, a potom i jurišnog aviona Su-25. U oba slučaja se tvrdilo da je avion nosio podesive bombe.

Ali kada se pregleda snimak olupine, kao i snimak pada, može se konstatovati da je pali objekat ruski teški jurišni dron S-70 Ohotnik.

“Voennый osvedomitelь” sugeriše da je uzrok pada najverovatnije bio prijateljski ciljani udar na dron, koji je zbog tehničkog kvara uleteo na teritoriju Ukrajine.

 

Ukrajinski izvori: Stiže zima Rusi žure da zauzmu Kurahovo

Vitalij Kononučenko, OSINT analitičar i vojni kolumnista za „Dzerkalo Tyzhnia“, rekao je u intervjuu za Radio NV da veruje da ruske snage imaju za cilj da uđu u Kurahovo pre početka hladnog vremena.

Ruske snage imaju za cilj da zauzmu Kurahovo pre zime, ali bi pogoršanje vremena moglo da uspori njihovo napredovanje, rekao je za Radio NV analitičar OSINT Vitalij Kononučenko.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

On je dodao da ruske trupe napadaju i sa severa i sa juga, i da bi mogle da pokušaju da opkole Kurahovo, koje se nalazi između Ugljedara i sela Gornjak i Ukrajinsk.

 

Ruske oružane snage sve više raspoređuju neidentifikovane dronove pored Šaheda

Oružane snage Rusije sve više koriste neodređene tipove bespilotnih letelica, pored bespilotnih letelica Šahed iz Irana, koje su redovno pogođene ukrajinskim sistemima za elektronsko ratovanje i padaju na zemlju bez nanošenja štete.

Kako je rekao pukovnik Jurij Ignjat, vršilac dužnosti načelnika za komunikacije Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, u intervjuu za Ukrajinsku pravdu, konkretno, ruske snage sve više koriste jeftine bespilotne letelice, uključujući i dron Gerbera, koje proizvode u tri verzije: bespilotne letelice za elektronsko izviđanje, kamikaze ili mamci.

Difens Ekpres napominje da ovaj tip drona ima trup od pene i da je sastavljen sa prilično niskim kvalitetom proizvodnje, što znači da može sam da prestane da postoji“, odnosno da se sruši.

Istovremeno, ukrajinsko vazduhoplovstvo podseća da je svako rusko vazdušno-desantno sredstvo samo tačka, marker na monitorima protivvazdušne odbrane. Samo ispitivanjem olupine na zemlji može se utvrditi šta je tačno letelo i kolika je bila njegova nosivost.

Devet civila ranjeno usled napada ukrajinskog drona na Gorlovku

Devet civila je ranjeno usled napada ukrajinskog drona na Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

Kako je rekao, nekoliko dronova se u ranim jutarnjim čaosvima obrušilo na grad – jedan je pao na ulicu i pogodio autobus – povređen je vozač i pet putnika, a još jedan je pogodio jednu administrativnu zgradu.

Posade ruskih helikoptera Ka-52M izveli vazdušne napade

Posade ruskih helikoptera Ka-52M izveli su vazdušne napade na položaje ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se navodi, napadi su izvedeni tamo gde se nalazilo ljudstvo i vojna tehnika ukrajinske vojske.
Iz ruskog vojnog resora tvrde da su sve mete uništene iako još uvek nema preciznih podataka koliko je ukrajinskih vojnika likvidirano i koliko je vojne tehnike uništeno.
 

Moskva upozorila Vašington

- Ukoliko SAD ponovo pokrenu testiranja nuklearnog naoružanja, Ruska Federacija će odmah reagovati na isti način - upozorio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov

- Ni naše oružje neće zarđati. Odmah ćemo odgovoriti istom merom - poručio je ruski diplomata.

Komentarišući rusko povlačenje ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba u novembru 2023. godine, Rjabkov je istakao da je Moskvi „ponestalo strpljenja“.

- Čekali smo 23 godine, tačka je stavljena. Šta će se dalje desiti je otvoreno pitanje. Odgovor zavisi od stava koji će zauzeti SAD i njihovi saveznici - rekao je Rjabkov.

Kako je objasnio, povlačenje ratifikacije nije jednako povlačenju iz Sporazuma i Rusija nastavlja da se ponaša u skladu sa njegovim duhom i slovom.

Rusija je prošlog oktobra zvanično opozvala ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i tako stala u red sa SAD i još osam zemalja koje ne priznaju taj dogovor.

Podsećanja radi, ruski zvaničnici su više puta ponavljali da Moskva neće sprovoditi nuklearne probe sve dok to ne počnu da rade SAD.

Ukrajinci izbačeni iz naselja Želano Drugo

Ruska vojska zauzela je naselje Želano Drugo u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojna grupa „Jug“ uspešno je probila odbranu koja je bila sastavljena iz šest ukrajiinskih brigada na području mesta Reznjikovka, Zvankovka, Bela Gora i Maksimiljanovka.

Istovremeno, tokom borbi ruske snage su odbile tri kontranapada Ukrajinaca. Ukrajina je u tim borbama izgubila do 755 vojnika, devet automobila, haubicu FH70 britanske proizvodnje i još dve američke.

Istovremeno, jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje u borbama za prethodna 24 sata, snage Kijeva su izgubile do 110 vojnika i vojnu tehniku strane proizvodnje.

Jedinice grupe „Centar“ takođe su nastavile sa ofanzivom i probile su se unutar ukrajinske odbrane na frontu. U tim borbama ukrajinska vojska izgubila je do 490 vojnika, kao i jedno američko oklopno vozilo „bredli“.

Grupa „Zapad“ takođe je zauzela povoljnije položaje na frontu i uništila šest ukrajinskih skladišta oružja. U borbama za protekla 24 sata ukrajinske snage su na tom delu fronta izgubile do 405 vojnika.

I grupa „Sever“ je zabeležila uspehe na frontu – nanela je gubitke ukrajinskim formacijama u naseljima u Harkovskoj oblasti, a Ukrajinci su ostali bez 115 vojnika, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Šešelj očekuje rusku paradu u Kijevu

Predsednik SRS dr Vojislav Šešelj rekao je da vreme ne radi za režim u Kijevu.

- Ja mislim da ćemo mi uskoro gledati paradu ruske vojske u Kijevu i nekim drugim delovima Ukrajine - rekao je Šešelj za Happy TV.

Kaže da nema šta da zaustavi rusku vojsku do zapadnih granica današnje Ukrajine kad padnu uporišta na istoku zemlje.

Zelenski najavio kada će predstaviti ''plan pobede''

Ukrajina će na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koji će biti održan 12. oktobra u Ramštajnu u Nemačkoj predstaviti "plan pobede", kojim se predviđaju koraci za okončanje rata sa Rusijom, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Spremamo se za Ramštajn 12. oktobra. Ovo će biti 25. susret, ali prvi na nivou lidera. Predstavićemo plan pobede, jasne, konkretne korake za pravedan završetak rata. Odlučnost partnerskih zemalja i jačanje Ukrajine je ono što može da zaustavi rusku agresiju - naveo je Zelenski na Telegramu.

Foto: Printscreen

 

On je dodao da će na tom sastanku partnerske zemlje dobiti od ukrajinske strane "sve detalje, sve argumente kako da se obezbede rezultati u narednim mesecima i na frontu i u diplomatskoj aktivnosti", prenosi Ukrinform.

Agencija navodi da će sastankom u Ramštajnu 12. oktobra predsedavati predsednik SAD Džozef Bajden.

Ruska vojska otkrila taktiku za zaumizanje Ugljedara

Ruska vojska je uspela da zauzme Uglljdar i slomi ukrajinsku odbranu zahvaljujući manevrima koji se izvode da bi se došlo do pozadine, kao i napadima sa boka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, klješta oko grada su se sve više stezala prvesntveno zahvaljujući udarima sa bokova.

- Ključna stvar, kada je reč o prodoru u ukrajinsku odbranu, bili su upravo napadi sa boka, jer smo na taj način uspeli ovaj grad-tvrđavu da uhvatimo u klješta. To su učinile jedinice grupe Istok - navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

Prema rečima vojnika koji su upali u grad, ukrajinska vojska je pružala otpor do poslednjeg, skrivajući se od ruske artiljerijske vatre u rudnicima i podrumima.

Iz Ministarstva takođe navode i da su ruski vojnici u gradu pronašli velikio broj trofeja, između ostalog i oružjeproizvedeno u NATO zemljama poput poljskih tihih minobacača, turskih i američkih automatskih bacača granata, kao i drugog malokalibarskog oružja i drugo.

POdsetimo, ruske snage su u kontrolu nad Ugljedarom preuzele 3. oktobra, taj grad je bio poslednje veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga na južnodonjeckom pravcu.

Na taj način se ruskoj vojsci otvorio put za napredovanje ka Velikoj Novosjolki na granici sa Zaporoškom oblašću i ka Kuragovu gde je ukrajinska vojska izgradilamoćnu odbrambenu liniju.

Antonov: Isporuke zapadnog oružja Ukrajini besmislene

Zvaničnici američke administracije uzdržavaju se od komentarisanja oslobođenja Ugledara „jer je nemoguće da priznaju neuspeh svog plana da nanesu strateški poraz Rusiji - rekao je Anatolij Antonov, prenosi Tass.

- Oslobađanje Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) pokazuje da su isporuke zapadnog oružja Ukrajini besmislene - rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u saopštenju, koje je objavila pres-služba ambasade.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Prema njegovim rečima, zvaničnici američke administracije uzdržavaju se od komentarisanja oslobađanja Ugljedara „jer je nemoguće da priznaju neuspeh svog plana da nanesu strateški poraz Rusiji“.

- Oslobađanje Ugledara je još jedan dokaz da beskrajne isporuke oružja Kijevu o trošku američkih poreskih obveznika jednostavno nemaju smisla - rekao je on.

- Očigledno je da će Vasinton nastaviti da podstiče ukrajinske lidere na bezumne provokativne akte. Krajnje je vreme da shvate da su takvi pokušaji uzaludni i da će samo dovesti do još više žrtava.

On je dodao da, u svakom slučaju, ruske trupe uništavaju ili oduzimaju američka vozila i drugu vojnu opremu.

Devet osoba povređeno u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku

Devet osoba povređeno je jutros u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

Prihodko je napisao na Telegramu da je u napadu pogođen autobus, kao i jedna od gradskih upravnih zgrada.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), čije je pripajanje proglasila Rusija.
 

Nakon zauzimanja Ugljedara ruska vojska nastavlja sa prodorom, Stoltenberg predlaže finski scenario

- Na kurskom pravcu snage Kijeva beleže sve veće gubitke i u ljudstvu i u vojnoj tehnici,a sve više Ukrajinaca se predaje na liniji fronta.

-Bivši generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predložio finski scenario mirovnog plana za ukrajinski konflikt.

Ukrajinski vojnici počeli da se povlače

- Prema rečima pripadnika snajperskih jedinica grupe 'Istok' ruske vojske, kada je obruč oko Ugljedara počeo da se steže, a ruske trupe preuzele kontrolu nad poslednjim putem za bekstvo na sever, preostali ukrajinski vojnici su počeli u panici da beže sa svojih pozicija-  navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici