JAPAN GODINU DANA ISUŠTA VODU IZ FUKUŠIME: Stručnjaci IAEA i Kine od sledeće nedelje analizairaju more

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 10. 2024. u 17:46

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da će od sledeće nedelje vršiti analizu morskog okruženja u blizini uništene nuklearne elektrane Fukušima sa međunarodnim stručnjacima, uključujući stručnjake iz Kine.

ЈАПАН ГОДИНУ ДАНА ИСУШТА ВОДУ ИЗ ФУКУШИМЕ: Стручњаци ИАЕА и Кине од следеће недеље анализаирају море

Foto Tanjug/AP

Kina, žestoki protivnik ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz elektroenergetskog kompleksa u more, uvela je potpunu zabranu uvoza morske hrane iz Japana odmah nakon što je ispuštanje počelo u avgustu prošle godine, preneo je Kjodo.

U međuvremenu, japanska vlada je više puta pozivala Peking da ukine zabranu.

Aktivnosti praćenja i procene životne sredine će od ponedeljka do 15. oktobra sprovoditi tim naučnika i stručnjaka IAEA iz laboratorija u Kini, Južnoj Koreji i Švajcarskoj.

Međunarodni eksperti će obezbediti nezavisnu potvrdu sposobnosti Japana za praćenje životne sredine u okviru misije, tokom koje će biti uzeti uzorci morske vode i morskog sedimenta, riba i morskih algi.

Japan i Kina saglasili su se prošlog meseca da će se uvoz morske hrane iz Japana nastaviti, zavisno od učešća u aktivnostima praćenja sa proširenim ulogama stručnjaka iz trećih zemalja, uključujući Kinu, u okviru IAEA.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se nastavljaju razgovori sa IAEA o učešću Kineza analizama na osnovu sporazuma i da će se oni verovatno uključiti u aktivnosti praćenja u različitim prilikama.

U avgustu prošle godine, Tokio elektrik pauer kompani holdings ink. počela je ispuštanje otpadnih voda, obrađenih kroz napredni sistem za preradu tečnosti kako bi se uklonila većina zagađivača, osim relativno netoksičnog tricijuma, u more iz nuklearne elektrane Fukushima Daići koja je oštećena u zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

IAEA je ranije potvrdila da su koncentracije tricijuma u ​​vodi tretiranoj ALPS daleko ispod operativnih granica.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?