IRANSKI RAKETNI UDAR JE BIO POTREBNIJI IZRAELU NEGO TEHERANU: Gledali smo spektakularan, ali ne toliko efikasan napad (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 10. 2024. u 18:03

IRANSKI raketni napad na Izrael 1. oktobra uveče trebalo je da pošalje poruku. Međutim, to nije dovelo do odvraćanja neprijatelja, već je moglo pružiti Izraelu velike mogućnosti.

ИРАНСКИ РАКЕТНИ УДАР ЈЕ БИО ПОТРЕБНИЈИ ИЗРАЕЛУ НЕГО ТЕХЕРАНУ: Гледали смо спектакуларан, али не толико ефикасан напад (ВИДЕО)

Tanjug

Dakle, ne tako efikasan raketni napad na jevrejsku državu bio je još jedna strateška greška Teherana, smatra politički komentator Mark Čempion, koji je objavio članak u svojoj kolumni Blumberga.

Iranski lideri su se nadali da će obnoviti odvraćanje, što je očigledno propalo ranije u aprilu kada je Izrael udario na iranski konzulat u Damasku. Odgovor Teherana bio je usmeren na demonstraciju sile bez žrtava koje bi mogle da izazovu potencijalno ogromnu izraelsku odmazdu.

Nameravana poruka je bila jasna – niko ne želi pravi rat, ali ako do njega dođe, neprijatelji će videti šta Iran može da uradi.

Ipak, napad od 1. oktobra je umesto toga pokazao slabost. To je pokazalo Izraelu da Iran nema ni sposobnost ni želju da uzvrati snažan udarac.

Osim toga, izraelsko rukovodstvo je postupilo veoma lukavo. Isprovociralo je Iran svim sredstvima na raketiranje. Posle čina i sam Izrael izgleda kao žrtva i dobija svetski indulgenciju za svoje akcije protiv Hezbolaha u Libanu, kao i za napade na ciljeve u Iranu.

Drugim rečima, Teheran se zabio u ćošak, Islamska država nije mogla da ne odgovori, a zadavšim udaracem manjim od apokaliptičnog, garantovano će upasti u igru u kojoj Tel Aviv drži adute.

Od ove noći odluke koje će odrediti kako delovanje SAD tako i kurs Bliskog istoka u potpunosti su u rukama premijera Benjamina Netanijahua, koji je uspeo da se izvuče iz katastrofalne situacije za sebe.

Dakle, spektakularni, ali neefikasni raketni napad Irana na Izrael bio je potrebniji jevrejskoj državi nego njenim protivnicima, smatra Čempion.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Evo šta se nosi u crkvu, a šta nikako ne valja raditi na groblju