NAKON 10 GODINA NA SLOBODI: Spašena 21-godišnja Jezidkinja se vraća u Irak

Jovana Švedić

03. 10. 2024. u 21:05

21-GODIŠNjA Jezidkinja koju je više od 10 godina držao terorista Hamasa povezan sa ISIS-om spašena je, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

НАКОН 10 ГОДИНА НА СЛОБОДИ: Спашена 21-годишња Језидкиња се враћа у Ирак

Foto: Printscreen

U objavi na Iks, IDF je saopštio da je žena vraćena svojoj porodici u Irak nakon što je oslobođena iz višegodišnjeg zatočeništva.

Složena operacija je uključivala i koordinirala je IDF, a vodila je Koordinacija vladinih aktivnosti na teritorijama i Ambasada SAD u Jerusalimu, kao i drugi međunarodni subjekti.

Tajms of Izrael je izvestio da je Favzija Amin Sido oduzeta od svoje porodice 2014. godine u dobi od 11 godina tokom napada ISIS-a na jezidske zajednice u Iraku i nakon toga je prodata teroristi Hamasa iz Gaze koji je tom prilikom bio u poseti zemlji.

Za njenog otmičara se tvrdi da je ubijen u napadima IDF-a, kako prenosi vojska, a ona je pobegla u skrovište pre nego što je spasena tokom tajne operacije preko Kerem Šalom prelaza.

- Ovo je još jedan dokaz veze između Hamasa i ISIS, kao i zločina protiv čovečnosti koje je počinila teroristička organizacija u Gazi. Nastavićemo da delujemo na razbijanju terorističkih organizacija Hamas i ISIS i osloboditi sve taoce koji su u zarobljeništvu Hamasa- navodi se u objavi.

Portparol Stejt departmenta rekao je Tajmsu da su Sjedinjene Države "pomogle da se 1. oktobra bezbedno evakuiše iz Gaze mlada žena Jezid kako bi se ponovo spojila sa svojom porodicom u Iraku".

Stiv Maman, jevrejski filantrop koji je nazvan "jevrejskim Šindlerom", podelio je video na mreži Iks ponovnog okupljanja mlade žene sa porodicom u sredu uveče.

- Obećao sam Favzi Jezidi koja je bila talac Hamasa u Gazi da ću je vratiti kući njenoj majci u Sindžar. Njoj je to delovalo nadrealno i nemoguće, ali meni ne, moj jedini neprijatelj bilo je vreme. Naš tim ju je pre nekoliko trenutaka spojio sa majkom i porodicom u Sinjaru.- navodi se u objavi.

Njeno oslobađanje prokomentarisao je i David Saranga, direktor Biroa za digitalnu diplomatiju izraelskog ministarstva spoljnih poslova.

- Godinama ju je držao u zarobljeništvu palestinski pripadnik Hamasa-ISIS. Njena priča je podsetnik na brutalnost sa kojom se suočavaju jezidska deca, odvedena bez izbora - napisao je Saranga na Iks.

Jezidi su verska manjinska grupa koja govori kurdski i potiče iz severnog Iraka.

Tokom 2014. teroristi ISIS-a zarobili su više od 6.000 Jazida, pri čemu su mnoge žene i devojke prodate u seksualno ropstvo, a dečaci indoktrinirani u džihadističku ideologiju i obučeni kao deca vojnici.

Više od 3.500 je spašeno ili oslobođeno u godinama od tada, prema iračkim vlastima, dok se oko 2.600 i dalje vodi kao nestalo.

BONUS VIDEO:

SADAMOVE PALATE 20 GODINA POSLE AMERIČKE INVAZIJE: Propadaju iako ih je UNESKO stavio pod zaštitu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)