NOVI DETALJI O "SEVERNOM TOKU": Ruski obaveštajac tvrdi - Urađeno po holivudskom scenariju tokom NATO vežbe

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 10. 2024. u 18:28

OPERACIJU miniranja "Severnog toka" izveli su Amerikanci, Ukrajina je iskorišćena za holivudsko zataškavanje, izjavio je veteran mornaričke obaveštajne službe Igor Žinžikov.

НОВИ ДЕТАЉИ О СЕВЕРНОМ ТОКУ: Руски обавештајац тврди - Урађено по холивудском сценарију током НАТО вежбе

Foto AP

Tokom razgovora za RT on se detaljno osvrnuo na to kako su isplivale ukrajinske tajne i činjenice o njihovoj umešanosti u sabotažu "Severnog toka".

-Da krenemo od početka. Početni izveštaji zapadnih medija o uništavanju gasovoda su krivili Rusiju. Oni su čak pomenuli konkretnu jedinicu ruske vojske. Objavili su ovu dezinformaciju i posmatrali reakciju međunarodne zajednice, izjavio je Žinžikov.

Veteran je rekao da je sabotaža izvedena po holivudskim scenarijima, pažljivo razrađenim tokom NATO vežbi. Za pokriće su izabrani ukrajinski ronioci na jahti, dok su samo miniranje izveli Amerikanci.

-Ova ruska verzija priče nije prošla, a zajednica je zahtevala istrage. NATO države su pokrenule istrage i nije bilo rezultata ko je krivac. Zapravo su (za to vreme) uklanjali dokaze koji su bili na dnu mora, nastavio je bivši ruski obaveštajac i dodao:

-Kada je istraga dospela u ćorsokak i kada je svet tražio odgovore, tada je Ukrajina isplivala na površinu. Ukrajinski ronioci su izronili.

Ilustracija V. N.

Kako navodi, Zapad je imao holivudski scenario u kom je koristio specijalne službe SAD.

-U stvari miniranje gasovoda "Severni tok" izvršeno je tokom NATO vežbe poznate kao "Baltops". To su uradili ronioci iz sastava specijalne jedinice, izjavio je Žinžikov.

Ipak, kako ističe, Ukrajina je izabrana za zataškavanje, tačnije ukrajinski ronioci na jahti pod nazivom "Andromeda".

-U principu za njih je izdvojeno oko 300.000 američkih dolara. Kao što su zapadni mediji i preneli, dodaje on.

Prema njegovim rečima, oni su se pripremali, a zataškavanje rada na miniranju po holivudskom scenariju, za šta si su iskorišćeni ukrajinski ronioci je bilo veoma uverljivo.

-Pokriće je bilo verodostojno. Nabavljeni su eksplozivi, tamo je poslata čitava četa ronilaca. Eksploziv i specijalna oprema su zapravo natovareni na jahtu. Jahta je otplovila do oblasti gde se nalazio "Severni tok", ali je postavljanje eksploziva i opreme izvršeno levo od samog gasovoda kako se ne bi oštetilo ono što su prethodno (američki) specijalci postavili, ističe bivši ruski obaveštajac.

On dodaje da su ukrajinski ronioci imali zaron, postavili eksploziv, ali ne u količini za koju je izračunato da je potrebna da poremeti rad gasovoda.

-Bilo je oko 100 kg eksploziva. Zašto je ovo urađeno? Kako bi potom istražitelji ustanovili da su eksplozivi bili na brodu (jahti). Dakle imali su specijalnu opremu, ali nisu zaronili do dna. Eksplozivi su spušteni na drugu tačku u istoj oblasti, ali naglašavam – ne na istom mestu gde je došlo do eksplozije, već levo od toga, ističe Žinžikov.

Nekadašnji obaveštajac ruske mornarice, navodi i da je sva oprema ubačena u zatvorene torbe i tako spuštena pored gasovoda, da su ukrajinski ronioci simulirali spust sa 5 na 15 metara dubine.

-Radili su jedan sat i potom su se ronioci ukrcali na jahtu i vratili se. Sami ronioci su iskorišćeni i držani u neznanju. Oni su sami poverovali da su oni to uradili, a zapravo nisu, naravno, zaključio je on.

Žinžikov se u intervjuu za RT osvrnuo i na druge dezinformacije zapadnih medija, na veštine koje ronioci specijalci moraju posedovati za takve operacije, ali i na "lake" uslove u kojima su Ukrajinci radili.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)