uživoRAT U IZRAELU: IDF bombardovao centar Bejruta, Hezbolah nastavio napade na Izrael

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

03. 10. 2024. u 07:22 >> 09:32

U IZRAELSKOM bombardovanju centralnog Bejruta poginulo je najmanje šest osoba, dok je sedam ranjeno, prenosi Rojters. Predsednik SAD Džozef Bajden kaže da Izrael ima pravo na odgovor pošto je Iran ispalio više od 200 raketa u pravcu izraelskih gradova i vojnih baza, ali ne podržava da se na meti nađu iranska nuklearna postrojenja. Zbog pogoršane situacije na Bliskom istoku održan je i hitan ministarski sastanak zemalja Zaliva.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: ИДФ бомбардовао центар Бејрута, Хезболах наставио нападе на Израел

Foto: EPA/Depositphotos

IDF: Osam izraelskih vojnika poginulo u borbama sa Hezbolahom u Libanu

Osam izraelskih vojnika poginulo je u borbama sa libanskom militantnom grupom Hezbolah na jugu Libana od kada je počela kopnena operacija u toj zemlji od ponedeljka, objavila je izraelska vojska.

U saopštenju se navodi da je u tim borbama ranjeno pet vojnika i jedan oficir. Vojska navodi da je više od 100 raketa i dronova ispaljeno na Izrael nakon višestrukih udara izraelske vojske na uporište Hezbolaha u Bejrutu tokom noći.

Izraelska vojska najavila je da šalje 36. diviziju u Liban koja će se pridružiti 98. diviziji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće porodicama poginulih, navodeći da "iranska osovina zla" neće uspeti da uništi Izrael.

Vojska procenjuje da je u jutrošnjim napadima ubila više od 20 operativaca Hezbolaha u jednom selu na jugu Libana, navodeći da je preuzela kontrolu nad tim područjem.

Izraelska vojska deluje u Libanu od ponedeljka uveče, kada je 98. divizija prešla granicu kako bi uništila infrastrukturu Hezbolaha da bi se kućama vratile desetine hiljada raseljenih Izraelaca sa severa zemlje.

(Times of Israel)

 

Novi izraelski napad na kampove Nuseirat, Šati i Magazi, najmanje sedam poginulih, na desetine ranjenih

Novi izraelski napad na kampove Nuseirat, El Šati i Magazi, najmanje sedam poginulih, na desetine poveđenih, javljaju palestinski mediji.

Jedna osoba je ubijena, a jedna ranjena u izraelskom vazdušnom udaru na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze. Napad se dogodio u Deir el Balahu, gde je izraelski helikopter pucao na šator u kojem su bile smeštene raseljene osobe.

Intenzivno artiljerijsko granatiranje zabileženo je i u izbegličkom kampu Magazi, koji se takođe nalazi u centru Gaze. Poginula je najmanje jedna osoba, nekoliko je ranjeno.

Meta izraelskog napada bio je i izbegliški kamp El Šati. Pet osoba je poginulo, a nekoliko je povređeno.

(Al Jazeera, Wafa)

Izrael napao skladište oružja u blizini lučkog grada Latakija u Siriji

Izraelska vojska napala je preko noći skladište oružja u blizini lučkog grada Latakija u Siriji, javio je sirijski radio Šam FM.

Radio navodi da je sirijska protivvazdušna odbrana delovala iznad mora u oblasti Latakije, kao i da vatrogasci gase požar u priobalnom gradu Džabla, južno od Latakije.

Opozicioni mediji u Siriji javili su da je meta napada bilo skladište oružja. Izraelska vojska je nedavno najavila da će sprečiti sve isporuke oružja iz Irana terorističkoj grupi Hezbolah u Libanu koje se često isporučuju preko Sirije.

(Times of Israel)

Blinken sa zapadnim diplomatama o koordinaciji odgovora na iranski napad

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa šefovima diplomatije Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije o iranskom napadu na Izrael i važnosti koordinacije odgovora na taj napad, saopštio je Stejt department.

Blinken je sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Lemijem, nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, francuskim ministrom za Evropu i spoljne poslove Žan-Noelom Baroom i potpredsednikom italijanske vlade i ministrom spoljnih poslova Antonijem Tajanijem razgovarao o značaju primene Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za uspostavljanje bezbednosnog područja u južnom Libanu, kao i jačanja misije UN u toj zemlji i uspostavljanja uslova da se Izraelci i Libanci u blizini granice između dve zemlje vrate svojim domovima.

Takođe je bilo reči i o koordiniranju napora za rešavanje sukoba u Pojasu Gaze postizanjem sporazuma o prekidu vatre kojim će biti omogućen dogovor za oslobađanje talaca koje drži Hamas, navodi se u saopštenju.

(Reuters)

Huti preuzeli odgovornost za napade dronovima preko noći

emenska militantna grupa Huti preuzela je odgovornost za napade dronovima na centralni Izrael tokom noći.

U saopštenju, Huti tvrde da su uspešno pogodili "bitnu metu" u Tel Avivu sa nekoliko dronova.

Izraelska vojska (IDF) je ranije saopštila da je dron izraelskih vazduhoplovnih snaga oboren iznad mora kod obale centralnog Izraela.

Nedugo kasnije, identifikovane su još dve bespilotne letelice iznad mora, od kojih je jedna oborena, a druga je sletela na otvoreno područje, navodi vojska.

U drugom incidentu, sirene su se oglasile u centralnom gradu Bat Jam.

U napadu dronovima, nije pričinjena šteta niti povređenih, navodi se u saopštenju IDF i dodaje da vojska još uvek istražuje poreklo dronova.

(Times of Israel) 

Rojters: Najmanje šestoro poginulih, a sedmoro ranjenih u napadu Izraela na centralni Bejrut

Najmanje šest osoba je poginulo, a sedam je ranjeno rano jutros u izraelskom bombardovanju centralnog Bejruta, rekli su libanski zdravstveni zvaničnici.

Izrael je saopštio da je izvršio precizan vazdušni napad na Bejrut na ciljeve libanske militantne grupe Hezbolah.

Svedoci su rekli za Rojters da su čuli snažnu eksploziju, a bezbednosni izvor je izjavio da je pogođena zgrada u centru Bejruta u blizini libanskog parlamenta, što je izraelski napad najbliže sedištu libanske vlade do sada.

Tri izraelska projektila su takođe pogodila južno predgrađe Bejruta, gde je prošle sedmice ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah, rekao je libanski bezbednosni zvaničnik.

(Reuters)

 

IDF: Napad na Bat Jam sa dva drona, jedan oboren

Izraelske odbrambene snage kažu da je par dronova aktivirao sirene u Bat Jamu, od kojih je jednu presrela protivvazdušna odbrana, dok je druga udarila na otvorenom prostoru.

Nema izveštaja o povređenima.

(Times of Israel) 

Portparol Stejt departmenta: Odluka da se Guteresu zabrani ulazak u Izrael nije produktivna

Portparol Stejt departmenta Metju Miler ocenio je da Sjedinjene Američke Države ne smatraju da je odluku izraelskih vlasti da zabrane generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu ulazak u Izrael i proglase ga personom non grata "produktivna na bilo koji način".

Miler je na konferenciji za novinare izrazio protivljenje odluci Izraela da zabrani Guteresu ulazak u zemlju jer nije osudio Iran zbog raketnog napada na Izrael, prenosi Njujork tajms.

"Takvi koraci nisu produktivni za poboljšanje položaja Izraela u svetu. UN obavljaju izuzetno važan posao u Pojasu Gaze. Obavljaju izuzetno važan posao u celom regionu. Kada UN deluju na najbolji način, to može da bude veoma važno za bezbednost i stabilnost", predočio je Miler.

(Tanjug)

Sirene za vazdušni napad na Golanskoj visoravni

Sirene za vazdušni napad aktivirane su u brojnim zajednicama oko Golanske visoravni zbog sumnje na napad dronom.

Raketne sirene se takođe oglašavaju u nekoliko drugih gradova na severu Izraela.

(Times of Israel)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

DA LI JE TEŽE ODGAJATI ĆERKE ILI SINOVE? Naučnici dali odgovor - evo koje mame i tate će drastično brže ostariti