HITAN SASTANAK DRŽAVA PERSIJSKOG ZALIVA: Razgovora se o razvoju situacije u regionu i mogućeg Izraelskog odgovora na napad

Jovana Švedić

02. 10. 2024. u 21:38

SAUDIJSKI državni kanal Al Hadat saopštio je u sredu da je na hitnom ministarskom sastanku zalivskih država započet razgovor o razvoju situacije u regionu nakon iranskog napada i Izraela koji je obećao da će odgovoriti.

ХИТАН САСТАНАК ДРЖАВА ПЕРСИЈСКОГ ЗАЛИВА: Разговора се о развоју ситуације у региону и могућег Израелског одговора на напад

Foto Tanjug

Iran je ispalio oko 200 projektila na Izrael, što je smatrao "odgovorom" na ubistvo šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu, generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha i višeg komandanta Kudsa Snage Revolucionarne garde, Abasa Nilforušan, prošle nedelje u napadu na južno predgrađe Bejruta.

Izrael je rekao da je njegova protivvazdušna odbrana, uz pomoć saveznika, presrela većinu projektila, ali su neke od njih prodrle u sistem PVO.

Izrael je napad opisao kao "najveći i najnasilniji" napad na njega, ali bez žrtava.

Ovo je drugi napad u kojem Iran direktno cilja Izrael, nakon što ga je napao raketama i dronovima prošlog aprila, kao "odgovor" na gađanje iranskog konzulata u Siriji.

Sa svoje strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu zapretio je Teheranu da će "platiti", smatrajući da je počinio "tešku grešku".

Izraelski zvaničnici rekli su da će njihova zemlja dati "snažan odgovor" na iranski napad u roku od nekoliko dana, što može uključivati gađanje naftnih postrojenja i drugih iranskih strateških lokacija.

Važno je napomenuti da je dan nakon operacije iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči rekao da je Iran "praktikovao samoodbranu" protiv Izraela i da je "njegova akcija okončana", osim ako Izrael ne odluči da "pozove još osvetu".

Iranski predsednik Masud Pezeškijan stigao je u sredu u Katar kako bi održao bilateralne razgovore i prisustvovao samitu tokom kojeg je rekao da se nada da će zatražiti pomoć azijskih zemalja u sprečavanju, kako je rekao, "izraelskih zločina" na Bliskom istoku.

Pezeškijan je započeo svoje prvo putovanje u Katar nakon što je preuzeo predsedničku funkciju kritikujući Izrael zbog ubistva Hanije.

Iran krivi Izrael za ubistvo Hanije 31. jula. Izrael nije preuzeo niti negirao odgovornost za Hanijejevo ubistvo.

- Mi takođe želimo bezbednost i mir. Izrael je taj koji je ubio Hanije u Teheranu - iranska studentska informativna mreža citirala je Pezeškijana koji je po dolasku u Katar izjavio i dodao da su Evropske države i SAD rekli da će ako Iran ne reaguje, za nedelju dana biti mir u Gazi.

- Čekali smo da uživaju u miru, ali su oni povećali broj ubistava. - rekao je predsednik.

Netanjahu kaže da će Izrael odgovoriti na iranski raketni napad iako se suočava sa sukobima protiv Hamasa u Pojasu Gaze i Hezbolaha u Libanu.

Iranski zvanični mediji citiraju Pezeškijana koji je rekao kada je krenuo u Katar: "Ako zionistički režim (Izrael) ne zaustavi svoje zločine, suočiće se sa oštrijim reakcijama."

Pezeškijan je za državnu televiziju rekao da je prvi cilj u Dohi razgovor o bilateralnim odnosima i potpisivanje sporazuma sa vladom Katara. Pezeškijan će takođe prisustvovati Samitu dijaloga o azijskoj saradnji.

- Drugi cilj je da se razgovara o tome kako azijske zemlje mogu da spreče izraelske zločine u regionu... i spreče neprijatelje da prave buku na Bliskom istoku. - rekao je Pezeškijan.

Katar je jedan od posrednika koji rade na postizanju sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze, ali su pregovori u zastoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)