SUD U HOLANDIJI PO NOVOM ZAKONU KAZNIO MUŠKARCA: Zbog uznemiravanja žene u Roterdamu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 10. 2024. u 23:00

HOLANDSKI sud kaznio je danas muškarca zbog uznemiravanja i zastrašivanja žene na ulicama Roterdama, čime je prvi put primenjen novi zakon koji je stupio na snagu u julu.

СУД У ХОЛАНДИЈИ ПО НОВОМ ЗАКОНУ КАЗНИО МУШКАРЦА: Због узнемиравања жене у Ротердаму

Foto: Profimedia

Zakon, koji se odnosi na seksualno uznemiravanje u javnim prostorima, uključuje kazne za neželjeno dodirivanje i za neprikladne komentare ili gestove, preneo je Rojters.

Muškarac (33) kažnjen je sa 100 evra, uz dodatnih 180 evra ako ponovi krivično delo, na osnovu dokaza koje je pružio specijalizovani tajni tim.

U okviru pilot projekta čiji je cilj hvatanje prestupnika na delu, takvi timovi su raspoređeni u Roterdamu, Utrehtu i Arnemu.

Sud je naveo da je jasno da je tajni tim video muškarca kako maltretira ženu dozivajući je, prilazeći joj, stavljajući ruke na njene bokove i držeći je.

Takvo seksualno zastrašivanje nekoga na ulici čini da se ljudi osećaju nesigurno i sprečava ih da budu sami u javnosti, saopštio je sud.

Korišćenje tajnog nadzora u ovom slučaju bilo je opravdano, navodi se u saopštenju.

Zakon definiše zastrašivanje kao "nametljiv seksualni pristup putem primedbi, gestova, zvukova ili dodirivanja na način koji se može smatrati zastrašujućim, ponižavajućim, povredljivim ili uvredljivim".

U tekstu se navodi da je takvo ponašanje protivzakonito kako na internetu, tako i u fizičkim javnim prostorima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

DA LI JE TEŽE ODGAJATI ĆERKE ILI SINOVE? Naučnici dali odgovor - evo koje mame i tate će drastično brže ostariti