„UKRAJINSKA VOJSKA ŽELI PREGOVORE“: Britanski mediji - Na Zapadu nagoveštavaju ozbiljne promene u Kijevu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 10. 2024. u 17:28

KIJEV je sada spremniji da razgovara o mogućnosti prekida vatre i ustupcima za rešavanje sukoba nego ranije, piše list „Fajnenšel tajms“.

„УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ЖЕЛИ ПРЕГОВОРЕ“: Британски медији - На Западу наговештавају озбиљне промене у Кијеву

Foto MO Ukrajine

-Došlo je do ozbiljnih promena u tonu i sadržaju razgovora oko potencijalnog rešavanja sukoba. Ukrajinski zvaničnici su otvoreniji za razgovore oko mogućeg prekida vatre, piše list, pozivajući se na evropske diplomate koji su bili prisutni na Generalnoj skupštini UN.

Kako izvori navode, novi ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Sibiga tokom nedavne posete SAD razgovarao je sa zapadnim kolegama o mogućim kompromisnim opcijama za rešavanje ukrajinskog sukoba. Oni navode da Sibiga pragmatičnije gleda na mogućnost teritorijalnih ustupaka, nego njegov prethodnik – Dmitrij Kuleba.

-Sve otvorenije govorimo o tome da će se taj sukob završiti i da će Ukrajina morati da popusti kako bi dobila trajni mirovni sporazum, rekao je neimenovani diplomata, istakavši da su takvi razgovori pre pola godine bili tabu za Kijev.

List takođe piše da se ukrajinski vojnici na frontu zalažu se za pregovore sa Rusijom.

-Sada sam za pregovore, rekao je ukrajinski komandat Jurij, istakavši da se plaši „beskonačnog sukoba“ u Ukrajini.

List piše da i drugi ukrajinski vojnici podržavaju moguće pregovore.

Po rečima drugog ukrajinskog vojnika, komandanta bataljona Mihaila, teško je zamisliti da Kijev postigne cilj da se vrate na granice iz 1991. godine.

Ranije je saopšteno da Moskva ne odustaje od političko-diplomatskog načina za rešavanje krize, spremna je da razmotri ozbiljne predloge koji uzimaju u obzir situaciju na terenu i inicijativu koju je 14. juna izneo predsednik Rusije Vladimir Putin.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice