NOVI STRAH NATO-A: Šta Kinu čini krajnjim rivalom Alijanse

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 10. 2024. u 21:11

ZA Zapad, NATO [Severnoatlantski pakt] se često slavi kao „najveći savez u istoriji čovečanstva“. Ipak, sa stanovišta Kine, to se doživljava kao „ratna mašina koja seje haos“.

НОВИ СТРАХ НАТО-А: Шта Кину чини крајњим ривалом Алијансе

Foto Kineska vojska

Kina je 26. jula optužila NATO da uporno pokušava da „proširi svoje zlonamerne udice“ u azijsko-pacifički region. Posebno, Peking izbegava opšteprihvaćeni termin „Indo-Pacifik“ — koncept koji prihvata većina sveta, isključujući Rusiju. Žang Ksiaogang (Zhang Xiaogang), portparol kineskog Ministarstva nacionalne odbrane, optužio je NATO za raspirivanje sukoba u Avganistanu, Iraku, Libiji i Ukrajini.

Oštra kritika Kine retorike NATO-a, koju opisuje kao punu „laži, predrasuda, huškanja i klevete“, je razumljiva. Ovo dolazi nakon nedavnog saopštenja NATO-a na samitu 10. jula u Vašingtonu. U dokumentu se Peking identifikuje kao „značajan faktor u ratu Rusije protiv Ukrajine“ i navodi se da Kina predstavlja „sistemske izazove evroatlantskoj bezbednosti“.

Da li će se stav NATO-a prema Kini promeniti ako Peking, recimo, prestane da podržava Rusiju u sukobu u Ukrajini? Ne izgleda verovatno. Najnovije saopštenje NATO-a ističe da izazovi koje postavlja Kina nisu samo povezani sa situacijom u Ukrajini. Postoji niz drugih zabrinutosti navedenih u dokumentu.

Saopštenje naglašava nekoliko problema u vezi sa ponašanjem Kine: „NR Kina nastavlja da predstavlja sistemske izazove evroatlantskoj bezbednosti. Videli smo tekuće štetne sajber i hibridne aktivnosti, uključujući kampanje dezinformisanja, koje potiču iz NRK. Pozivamo NRK da poštuje svoju posvećenost odgovornom ponašanju u sajber prostoru.

Zabrinuti smo zbog razvoja svemirskih mogućnosti i aktivnosti NR Kine. Pozivamo PRC da podrži globalne napore za promovisanje odgovornog ponašanja u svemiru. NRK nastavlja da brzo širi i diverzifikuje svoj nuklearni arsenal sa više bojevih glava i naprednim sistemima za lansiranje. Pozivamo PRC da se uključi u strateške rasprave o smanjenju rizika i promoviše stabilnost kroz transparentnost. Otvoreni smo za konstruktivan angažman sa NR Kinom, uključujući izgradnju međusobne transparentnosti radi zaštite bezbednosnih interesa Alijanse.

Foto Shutterstock

Dok NATO stavlja značajan fokus na kineske manevre, alijansa priznaje svoju stalnu posvećenost dijalogu. Ipak, ona se takođe priprema za povećanu budnost i snagu protiv kineskih taktika prinude i strategija podela unutar alijanse.

Nedavno je NATO pojačao svoje diskusije i saradnju sa partnerima u Indo-Pacifiku, poznatim kao „IP-4“ — Australijom, Japanom, Južnom Korejom i Novim Zelandom. NATO tvrdi da je Indo-pacifička oblast od vitalnog značaja za alijansu jer aktivnosti u njoj mogu direktno uticati na evroatlantsku bezbednost. Štaviše, NATO i njegovi partneri u regionu dele zajedničke vrednosti i kolektivnu posvećenost očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

Pre nego što su Kina i Rusija proglasile svoje „partnerstvo bez ograničenja“ u februaru 2022. i ruske potonje invazije na Ukrajinu, postojao je namerni napor da se poveže evroatlantski region [primarni fokus NATO-a] sa Indo-Pacifikom. Predvodeći ovaj poduhvat, Sjedinjene Države, sa svojom jedinstvenom pozicijom sile u oba regiona, pionirski utiru put.

Zapadne strateške elite dugo su verovale da bi značajan sukob koji je pokrenula Kina u Indo-Pacifiku značio katastrofu za globalnu ekonomiju i evropske nacionalne interese. Strategija indo-pacifičke saradnje Evropske unije iz 2021. godine naglašava kako bi bezbednosna dinamika u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu mogla imati direktne reperkusije na evropsku bezbednost i prosperitet.

Kineska vojska / Foto AP

Postoji škola mišljenja koja sugeriše da bi evropsko učešće u Indo-Pacifiku moglo pomoći NATO-u da raspodeli teret globalnog upravljanja bezbednošću. Pomažući Sjedinjenim Državama u suočavanju sa svojim najznačajnijim izazovom – Kinom – evropski partneri iz NATO-a mogu da podvuku svoju važnost kao kritičnih saveznika, čime će ojačati rešenost SAD da nastave da daju prioritet evropskim bezbednosnim interesima.

Ova perspektiva postaje sve popularnija, posebno pošto neki zagovornici u SAD pozivaju na okretanje od Evrope kako bi se više fokusirali na Kinu i Indo-Pacifik. Pomažući SAD da se suoče sa izazovom koji postavlja Kina, evropski saveznici u NATO-u mogu da pokažu svoju trajnu vrednost u okviru Alijanse i učvrste posvećenost SAD da ostanu pažljivi prema evropskim prioritetima.

Uloga NATO-a u indo-pacifičkom regionu značajno je porasla, posebno nakon usvajanja Strateškog koncepta NATO-a za 2022. na samitu u Madridu. Ovaj ključni dokument naglašava „kooperativnu bezbednost“ kao jedan od tri glavna zadatka NATO-a pored „odvraćanja i odbrane“ i „prevencije i upravljanja krizama“. Strateški koncept po prvi put ukazuje na značaj Indo-Pacifika, uz napomenu da „razvoj u ovom regionu može direktno uticati na

(bulgarianmilitary.com/Aleksej Lenkov)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice