AFRIČKA DRŽAVA SE SPREMA ZA NABAVKU SU-57: Donira MiG-29, priprema se za kupovinu lovaca 5. generacije - cena 100 miliona dolara (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 10. 2024. u 18:11

ARAPSKO izdanje Defense Arabic nedavno je izvestilo da bi ruski MiG-ovi 29, kojima trenutno upravlja alžirsko vazduhoplovstvo, uskoro mogli da ojačaju sudansko vazduhoplovstvo.

АФРИЧКА ДРЖАВА СЕ СПРЕМА ЗА НАБАВКУ СУ-57: Донира МиГ-29, припрема се за куповину ловаца 5. генерације - цена 100 милиона долара (ВИДЕО)

Foto Rosoboronexport


Ovaj potencijalni transfer je u skladu sa planovima Alžira da modernizuje sopstvenu flotu, što uključuje očekivanu isporuku aviona Su-57 i postojećih 70 lovaca Su-30.

-Afričke odbrambene snage su spremne za značajne promene, što sugeriše da bi alžirsko Ministarstvo odbrane uskoro moglo da obezbedi višak borbenih aviona MiG-29 iz Rusije za sudansko vazduhoplovstvo“, navodi arapski izvor. „Zanimljivo je da su ovi MiG-29 kamen temeljac trenutnih mogućnosti borbenih aviona Alžira. Alžirske vazduhoplovne snage se navodno spremaju za dalju modernizaciju sa planovima za nabavku borbenih aviona pete generacije Su-57 iz Rusije kasnije ove decenije.

Iako ovaj razvoj događaja nije sasvim nov, nedavne rasprave između alžirskih i sudanskih izvora ponovo su pokrenule razgovore o potencijalnom dogovoru. Ova vest, iako još uvek nezvanična, prati pola decenije turbulencija u Sudanu, obeleženu državnim udarom 2019. kojim je svrgnut predsednik Omar al-Bašir.

Sledeće godine bile su svedoci fragmentacije sudanske vojske i značajnog porasta spoljnih uticaja, posebno iz Evrope. Ovo je na kraju izazvalo unutrašnji sukob između nacionalnih oružanih snaga i milicije Jandžavid, koja sada funkcioniše kao Snage za brzo reagovanje.

Ministarstvo odbrane Alžira je 1999. godine zatražilo kupovinu 31 lovca MiG-29. Isporuka je obavljena sledeće godine po trosmernom ugovoru sa Rusijom i Belorusijom. U početku se očekivalo da će ova klasa lovaca igrati mnogo veću ulogu u alžirskom vazduhoplovstvu. Međutim, ova vizija se promenila 2006. godine kada je obustavljena nabavka naprednijih lovaca MiG-29SMT, što je dovelo do vraćanja ovih aviona Rusiji.

Alžirske vazduhoplovne snage sada snažno favorizuju teški lovac Su-30MKA. Uprkos višoj ceni, ovaj avion nudi veće mogućnosti. Poređenja otkrivaju da Su-30MKA, trenutno primarni lovac alžirskog ratnog vazduhoplovstva sa oko 72 jedinice u službi, značajno nadmašuje manji MiG-29.

Od 2020. godine, Alžir je ubrzao povlačenje svojih starijih aviona MiG-29. Umesto njih, nacija je nabavila 14 najsavremenijih lovaca MiG-29M i dodatnih 16 lovaca Su-30MKA. MiG-29M ima potpuno renoviranu konstrukciju, što ga čini ne samo isplativijim već i operativno efikasnijim od originalnog sovjetskog dizajna. Shodno tome, nabavka ovih novijih modela dovela je do viška starijih MiG-ova 29.

Foto: EPA

Glasine da će Alžir potencijalno donirati ove viškove borbenih aviona MiG-29 sugerišu na strateški potez za jačanje odnosa između dve zemlje. Ranije je Alžir pokazao spremnost da pruži vojnu pomoć regionu, naglašavajući svoju rastuću ulogu u Africi.

Što se tiče Su-57, Alžir je u pregovorima sa Rusijom o nabavci ovog lovca pete generacije od ranih 2020-ih. Ova akvizicija je deo šireg, dugoročnog plana Alžira da modernizuje svoje vazduhoplovstvo, koje je već imalo koristi od kupovine naprednih modela MiG-29M i Su-30MKA, znatno superiornijih u odnosu na njihove starije kolege.

Ako Alžir obezbedi Su-57, a Sudan MiG-29, vojna i geopolitička dinamika u regionu će se dramatično promeniti. Za početak, vojna snaga Alžira će biti značajno pojačana sa Su-57, lovcem pete generacije koji je poznat po svojim stelt sposobnostima i naprednoj manevarskoj sposobnosti.

Foto: EPA

Su-30

Vojni stručnjaci poput Aleksandra Golca ističu da će Su-57 pružiti Alžiru značajne prednosti u vazdušnim operacijama, ojačavajući njegov status preovlađujuće snage u severnoj Africi. Ova promena može da uznemiri susedne zemlje poput Maroka i Tunisa, potencijalno ih podstaći da pojačaju sopstvene vojne resurse kao odgovor.

Za Sudan, nabavka MiG-29 povećava sposobnost nacionalnih oružanih snaga da održe kontrolu vazdušnog prostora, posebno usred unutrašnjih sukoba i pretnji pobunjenika. Iako je MiG-29 stariji model u poređenju sa savremenim lovcima kao što je Su-57, on ostaje moćno sredstvo za obezbeđivanje nadmoći u vazduhu.

Ovo bi moglo da ojača moć vlade protiv unutrašnjih opozicionih snaga kao što su Snage za brzo reagovanje. Politikolog Muhamed Kalid je primetio da strana podrška Sudanu, posebno od nacija poput Alžira, može dovesti do pojačane zavisnosti od spoljnih partnera u pitanjima odbrane.

Geopolitički, partnerstvo Alžira i Sudana, koje podržava Iran, moglo bi stvoriti nove sfere uticaja u region. Ovo bi moglo da izazove reakcije tradicionalnih zapadnih saveznika i nacija poput Saudijske Arabije i UAE, koji imaju interese u Sudanu. Politikolog Hani Nasr je sugerisao da bi takvi vojni savezi mogli da uspostave nove regionalne blokove i da zakomplikuju zapadne diplomatske napore.

U međuvremenu, sudansko društvo bi moglo drugačije da reaguje, pri čemu neke frakcije pozdravljaju spoljnu pomoć, dok druge brinu o sve većem oslanjanju na strane sile i potencijalnom jačanju vojne vlasti.


Ekonomske posledice ovih sporazuma su značajne i za Alžir i za Sudan. Za Alžir je nabavka Su-57 značajna investicija. Uprkos bogatim prirodnim resursima poput nafte i prirodnog gasa, finansiranje takvog sporazuma moglo bi da optereti državni budžet, posebno imajući u vidu potrebu za održavanjem, obukom i infrastrukturom.

Vojni analitičari procenjuju cenu jednog Su-57 na preko 100 miliona dolara, a Alžir planira da nabavi do 14 jedinica. Ovi značajni troškovi bi mogli imati dugoročne ekonomske uticaje, potencijalno prisiljavajući budžetske rezove u drugim oblastima za finansiranje vojnih projekata.

U Sudanu su ekonomske implikacije višestruke. Iako su alžirski MiG-29 donirani, za održavanje i modernizaciju ovih relativno zastarelih aviona biće potrebna sredstva. Ovi troškovi bi mogli dodatno opteretiti ekonomiju Sudana, već opterećenu tekućim unutrašnjim sukobima i političkom nestabilnošću.

Štaviše, održavanje takvih vojnih sistema zahteva tehničku ekspertizu i infrastrukturu, kojoj je možda potreban razvoj. Ova vrsta potrošnje mogla bi da preusmeri resurse iz osnovnih sektora kao što su zdravstvo i obrazovanje, potencijalno podstaći socijalno nezadovoljstvo.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote