SAD I NORVEŠKA POTPISALE MEMORANDUM: Evo šta zašto je toliko značajan

Jovana Švedić

30. 09. 2024. u 22:29 >> 22:56

AMERIČKI sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Norveške Epsen Bart Ejd potpisali su u ponedeljak memorandum o razumevanju u pogledu saradnje na visoko-standardnoj, tržišno orijentisanoj trgovini kritičnim mineralima.

САД И НОРВЕШКА ПОТПИСАЛЕ МЕМОРАНДУМ: Ево шта зашто је толико значајан

Tanjug

Ovim memorandumom su formalizovali "nameru" da unaprede visoke stepene rada i životne sredine u globalnim kritičnim lancima snabdevanja mineralima uz održavanje i identifikaciju adekvatnih odgovora na netržišne politike i prakse u trećim zemljama.

Blinken je naveo u početku svog govora da je partnerstvo sa Norveškom koji ima SAD u vremenima krize jako bitno i cenjeno kao i da, kao članice osnivači NATO alijanse, njihove zemlje imaju dugu istoriju saradnje ne samo u vidu bilateralnih odnosa, već one koje se tiču regionalnih i globalnih izazova.

- U aprilu smo se složili da se uhvatimo u koštac sa jednom od najvećih pretnji našoj nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti radeći na obezbeđivanju naših kritičnih lanaca snabdevanja mineralima i čistom energijom. I ovo je nešto što animira obe naše zemlje već neko vreme, i mislim da rad koji smo zajedno radili odražava intenzivnu važnost koju ovome pridajemo.- rekao je on i dodao da potpisivanje ovog memoranduma označava zajedničku posvećenost sigurnosti na "blagovremen i opipljiv način".

Takođe je naveo i na kojim sve projektima države uveliko sarađuju.

- Jako mi je drago što potpisujemo ovaj memorandum. Ovo je partnerstvo fundimentalno za budućnost. - rekao je Blinken.

Tanjug

Ministar spoljnih poslova Norveške je takođe izrazio svoje oduševljenje povodom potpisivanja ovog memoranduma.

- Hvala sekretaru Blinken. Oduševljen sam što sam ovde danas kako bi potpisali memorandum o saradnji. - rekao je u početku svog govora.

Takođe je izjavio saučešće porodicama nastradalih usled uragana Helene, koji je razorio različite delove države i napomenuo zašto je ključno da se posveti više pažnje i ubrza saradnja vezano za klimatske promene.

Norveška je prva na svetu kada je u pitanju izvoz kobalta, a na trećem mestu za izvoz nikla, rekao je ministar i dodao da je to zapravo ključ strateškog partnerstva ove dve zemlje.

- Toliko dobrih stvari će izaći iz čega mi sada potpisujemo, i veoma sa sam srećan sa saradnjom koju imamo i sa ljudima sa kojima sada potpisujemo ovaj memorandum o saradnji. - rekao je Ejd uoči potpisivanja.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE LET METEORA IZNAD NORVEŠKE: Kad se noć pretvori u dan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote