ORBAN IZNEO JASAN STAV: Hoću da usaglasimo mesto održavanja mirovnih pregovora o Ukrajini

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 09. 2024. u 17:22

MAĐARSKI premijer Viktor Orban planira da na osnovu kinesko-brazilske mirovne inicijative, čijem su se razmatranju ranije pridružile Švajcarska i Francuska, usaglasi mesto održavanja pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine, prenosi švajcarski list „Veltvohe“, pozivajući se na političara.

ОРБАН ИЗНЕО ЈАСАН СТАВ: Хоћу да усагласимо место одржавања мировних преговора о Украјини

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Prema pisanju lista, Orban je prošle nedelje na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku vodio intenzivne razgovore sa predstavnicima Kine i Brazila. Prema informacijama „Veltvohe“, njegov cilj je da nastavi mirovnu misiju koju je započeo ovog leta i organizuje mirovni samit uz učešće ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.

- Orban je obezbedio podršku petnaest svetskih zemalja, prijatelja sveta, odnosno, one podržavaju njegove planove. Trenutno se vode pregovori oko mesta održavanja mirovnog samita - piše list, koji je razgovarao sa Orbanom.

„Veltvohe“ ne precizira koje su dve države, pored 13 zemalja, koje su ranije objavile zajedničko saopštenje, podržale Orbanove planove, ali ističe da mimo Mađarske, Kine i Brazila, na samitu planiraju učešće i Francuska i Švajcarska.

List tvrdi da je radi postizanja saglasnosti po pitanju mirovnog plana sa Brazilom, sa kojim je Mađarska u napetim odnosima, Orban morao da se pomiri sa tim da će njegova zemlja „pasti u drugi plan“.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da mu se učešće Švajcarske na sastanku grupe „Prijatelji sveta“, koja je formirana na inicijativu Kine i Brazila radi rešavanja ukrajinske krize, učinila čudnom uzimajući u obzir da je Bern napustio principe neutralnosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote