KOPNENA INVAZIJA NA LIBAN USKORO POČINJE: Ovo je plan Izraela, Amerikanci zabrinuti da se ne ponovi 2006. godina

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

30. 09. 2024. u 17:07

IZRAEL planira ograničenu kopnenu operaciju u Libanu koja bi uskoro mogla da počne, rečeno je Vašingtonu iz Izraela, navodi jedan zvaničnik SAD-a, prenose američki mediji.

КОПНЕНА ИНВАЗИЈА НА ЛИБАН УСКОРО ПОЧИЊЕ: Ово је план Израела, Американци забринути да се не понови 2006. година

Foto: Profimedia

Izraelska planirana kopnena operacija bila bi manjeg obima od njegovog poslednjeg rata protiv Hezbolaha 2006. godine i fokusirala bi se na čišćenje militantne infrastrukture duž granice kako bi se otklonila pretnja izraelskim pograničnim zajednicama, rekao je zvaničnik, pod uslovom da ostane anoniman, piše Vašington post.

Sjedinjene Države veruju da bi Izrael uskoro mogao da pokrene ograničeniji kopneni upad u južni Liban nego što je prvobitno planirano, nakon razgovora između dve zemlje proteklog vikenda, rekao je američki zvaničnik, prenosi Si-En-En.

Ograničeni kopneni upad ciljao bi na infrastrukturu Hezbolaha u blizini granice sa Izraelom. Izraelske specijalne snage već su izvele male napade na libansku teritoriju proteklih dana u sklopu priprema za potencijalnu izraelsku kopnenu ofanzivu, prema američkim zvaničnicima i dva izvora upoznata s tim.

Foto Tanjug/AP

Nakon operacija u libanskim selima duž granice – poznatim kao Plava linija – očekuje se da će se izraelske trupe povući nazad u Izrael. SAD ne veruju da ta namera liči na 34-dnevnu operaciju Izraela u Libanu 2006. godine, tvrdi američki zvaničnik, već na značajno smanjenu verziju toga i onoga što je ranije planirano.

Izvor je upozorio da su američki zvaničnici zabrinuti da bi ono što bi moglo da počne kao "ograničeni upad" moglo preći u veću operaciju na duži rok. O tim zabrinutostima se razgovara sa izraelskom stranom, rekao je američki zvaničnik.

Nemačka počela evakuaciju svojih državljana iz Libana

Nemačka je evakuisala osoblje svoje ambasade iz Libana, koje nije neophodno, kao i članove njihovih porodica i nemačke državljane koji su medicinski ugroženi, a daće podršku svima drugima koji žele da napuste tu zemlju, saopštila su danas ministarstva inostranih poslova i odbrane Nemačke.

- Trenutno ima 1.800 registrovanih nemačkih državljana u Libanu - rekao je danas portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Portparol je naveo da nemačka ministarstva spoljnih poslova i odbrane nastavljaju da blisko koordiniraju evakuaciju državljana Nemačke iz Libana, preneo je Rojters.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podiglo je krizni nivo za diplomatske misije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali i glavnom gradu Izraela, Tel Avivu, ponovo tokom vikenda, iako tamošnje ambasade ostaju operativne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”