STOLTENBERG HUŠKA NATO ČLANICE: Nemojte da odustanete zbog Putinovih pretnji nuklearkama

Tanjug

30. 09. 2024. u 15:22

ČLANICE NATO-a ne bi trebale da odustanu od upućivanja veće vojne pomoći Ukrajini zbog nepromišljene nuklearne retorike predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za Rojters.

СТОЛТЕНБЕРГ ХУШКА НАТО ЧЛАНИЦЕ: Немојте да одустанете због Путинових претњи нуклеаркама

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg je reagovao na Putinovu prošlonedeljnu izjavu da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako bude pogođena konvencionalnim raketama i da će Moskva svaki napad na nju podržan od strane nuklearne sile smatrati zajedničkim napadom, navela je agencija.

- Ono što smo videli je obrazac bezobzirne ruske nuklearne retorike i poruka, i to se uklapa u taj obrazac - rekao je Stoltenberg, koji će sutra, posle decenije na funkciji, predati rukovođenje NATO-om bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu.

Stoltenberg je istakao da su svaki put kada su pojačavali podršku novim tipovima naoružanja - borbenim tenkovima, raketama dugog dometa ili F-16, Rusi pokušavali da ih spreče.

- Nisu uspeli, a ni ovaj najnoviji primer ne bi trebalo da spreči saveznike NATO-a da podrže Ukrajinu - naveo je on.

Stoltenberg je rekao da NATO nije primetio bilo kakvu promenu u nuklearnom držanju Rusije koja zahteva bilo kakve promene NATO-a. On je rekao da bi najveći rizik za NATO bio ako Putin pobedi u Ukrajini.

- Onda će poruka biti da kada je upotrebio vojnu silu, ali i kada je pretio NATO saveznicima, da je dobio ono što je želeo i to će nas sve učiniti ranjivijim - naglasio je Stoltenberg.

On je, takođe, rekao da bi svaki završetak rata pregovorima morao da uključuje bezbednosne garancije za Ukrajinu zapadnih sila, pre svega SAD. U suprotnom, rekao je on, Rusija neće poštovati nijednu liniju ucrtanu na mapi preko koje ne bi trebalo da ide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice