NATO DRŽAVA: Amerika postala talac Izraela

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 09. 2024. u 22:00

IZRAEL je bio toliko uspešan u lobiranju američkog političkog establišmenta da Vašington u suštini ispunjava naloge Jerusalima, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

НАТО ДРЖАВА: Америка постала талац Израела

Foto: Profimedia

U intervjuu za televiziju TRT u subotu, Fidan se osvrnuo na nedavni izraelski vazdušni napad na Bejrut u Libanu u kojem je ubijen politički lider Hezbolaha Hasan Nasralah. On je dodao da su nedavni događaji pokazali da su se najgori strahovi Turske o prelivanju bliskoistočnog sukoba izvan palestinske enklave Gaze ostvarili.

-Drugim rečima, rekli smo da će Izrael, ako se ne zaustavi, ovaj rat preneti na druga mesta... Čini se da postoji ozbiljna želja u Izraelu, među [premijerom Benjaminom] Netanjahuom i njegovim timom, da proširi rat u regionu i oni pokušavaju da to unaprede, rekao je on.

Dalje je optužio SAD da zatvaraju oči pred postupcima Izraela, tvrdeći da je „cionizam pustio koren u američkoj politici“.

-Činjenica da je celokupna moć američke države transformisana u strukturu koja služi Izraelu... ovde više nije uznemirujuće pitanje, već je postala prihvaćena činjenica. Ovo se, naravno, čini razumnim Amerikancima neverovatno neprijatno, rekao je Fidan.
Prema rečima ministra spoljnih poslova, neki američki političari ne mogu javno da se suprotstave ovoj spoljnoj politici ako žele da ostanu deo sistema. „U takvom su očaju“, dodao je on.

Fidan je dalje rekao da je Nasralah bio „važna ličnost u regionu“ i da će „prazninu koju je ostavilo njegovo odsustvo biti teško popuniti“.

Turska je otvoreno kritikovala odgovor Izraela na iznenadni napad Hamasa na jevrejsku državu prošlog oktobra, koji je rezultirao razaranjem bez presedana u Gazi, pri čemu je predsednik Redžep Tajip Erdogan otišao toliko daleko da je Netanjahua uporedio sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom. Erdogan je takođe osudio izraelski napad na Bejrut, nazvavši ga "masakrom" koji "nijedan čovek koji ima savest ne može da prihvati".

SAD ostaju ključni saveznik Izraela u regionu, snabdevajući ga oružjem. Nakon ubistva Nasralaha, američki predsednik Džo Bajden rekao je da SAD „u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od Hezbolaha” i „drugih terorističkih grupa koje podržava Iran”. Dodao je da je Nasralahova „smrt od izraelskog vazdušnog napada merilo pravde za njegove brojne žrtve, uključujući hiljade Amerikanaca, Izraelaca i libanskih civila“.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NAŠ GLUMAC O NESTANKU ĆERKE: Ko zna kako bi se završilo - devojčica joj je odvukla pažnju pre mog dolaska