PRIZNANJE IZ EU: Bez zapadne pomoći Ukrajina bi se predala posle nekoliko nedelja

Novosti online

27. 09. 2024. u 21:16

ŠEF evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da bi se Ukrajina, bez pomoći evropskih zemalja i SAD, predala za svega nekoliko nedelja.

ПРИЗНАЊЕ ИЗ ЕУ: Без западне помоћи Украјина би се предала после неколико недеља

Foto: Shutterstock/Ilustracija

On je na seminaru Saveta za međunarodne odnose u SAD rekao i da Kijev u potpunosti zavisi od pomoći zapadnih zemalja.

- Bili smo meka sila, a sata polako postajemo tvrda sila, ali taj proces traži vreme - rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, EU je prepoznala da je potrebno braniti zajedničke vrednosti i odgovarati na pretnje, a ne samo uzdati se u bezbednost koju osigurava saradnja, trgovina i uzajamna zavisnost.

Takođe je podsetio i da je EU, po pitanju ukrajinskog konflikta, donela odluku bez presedana budući da je isporučila vojnu pomoć u vrednosti od 45 milijardi evra.

- Kada sam došao u Brisel, bio sam isključivo šef diplomatije, a sada sam sve više ministar odbrane. Na početku je moj posao bio više diplomatija, a sada je izgradnja vojne moći - kazao je Borelj.

Pritom, šef evropske diplomatije je priznao da NATO i dalje predstavlja osnovu za osiguranje evropske bezbednosti, ali da EU ne sme sve vreme da zavisi od SAD i političkih promena, kao i promena po pitanju spoljnopolitičkih prioriteta Vašingtona.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?