ERDOGAN BRUTALNO OTVOREN: Oni koji nam govore "nemojte u BRIKS" ostavili su nas da godinama čekamo pred vratima EU

Novosti online

26. 09. 2024. u 23:13

BRIKS i ASEAN pružaju Ankari mogućnost za razvoj ekonomske saradnje, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

ЕРДОГАН БРУТАЛНО ОТВОРЕН: Они који нам говоре немојте у БРИКС оставили су нас да годинама чекамо пред вратима ЕУ

Foto: AP Photo/Stephanie Scarbrough

Po njegovim rečima, Ankara ne može raskinuti veze sa turskim i islamskim svetom samo zato što je članica NATO.

„BRIKS i ASEAN su strukture koje nam pružaju mogućnost za razvoj ekonomske saradnje. Učešće u tim strukturama ne znači odustajanje od NATO. Ne smatramo da su ti savezi i strukture međusobna alternativa. Iako u savremenom svetu postoji određena međunarodna napetost, era Hladnog rata je odavno prošla. Ako pogledamo one koji nam govore 'ne priključujte se BRIKS ili bilo kojoj drugoj strukturi', videćemo da su to isti oni ljudi koji su nas primorali da čekamo pred vratima EU, a godinama smo se trudili da postanemo njen deo. Ako se budemo obazirali na njih, nikada nećemo moći da odredimo našu budućnost“, rekao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Njujorka, gde je prisustvovao zasedanju Generalne skupštine UN.

Po njegovom mišljenju, učešće Turske u BRIKS i ASEAN promeniće političku sliku regiona.

„To će dovesti do izgradnje potpuno drugačije strukture. Ne možemo zanemariti činjenicu da imamo veze sa kontinentalnom Evropom i Amerikom u istoj meri koliko i sa Centralnom Azijom, Rusijom, baltičkim regionom ili Dalekim istokom. Isto tako imamo duboku istoriju sa arapskim svetom i zemljama Persijskog zaliva. Imamo bliske odnose sa Afrikom. Generalno, naša geografija i hiljadugodišnja istorija nas podstiču da izgradimo tako raznoliku arhitekturu partnerstva“, rekao je turski predsednik.

Erdogan je izrazio je spremnost da Turska organizuje konferenciju o Ukrajini.

„Nadamo se da ćemo mi, Turska, učestvovati u uspostavljanju mira u regionu. Mi smo zemlja koja, možda, najviše od svih želi pravedan mir u ratu između Ukrajine i Rusije. Mi težimo miru“, rekao je turski lider.

Kako je ocenio, sukob u Ukrajini može se završiti pomoću diplomatije i dijaloga.

„Neophodno je da i zaraćene strane i drugi učesnici veruju da možemo rešiti problem na taj način. Nažalost, trenutno nismo blizu toga. Činjenicu da možemo da pregovaramo i sa ukrajinskom i sa ruskom stranom smatramo prednošću na putu ka miru. Sve dok strane ne odustanu od provokacija, trke u naoružanju i sistema u kojem govori oružje, a ne ljudi, neće biti konkretne nade u mir“, poručio je Erdogan.

Ranije je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov potvrdio da je Turska podnela zahtev za punopravno učešće u BRIKS i da se on sada razmatra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RUSI SRAVNJUJU UGLEDAR SA ZEMLJOM: Grad je opkoljen - ovo su poslednji trenuci (VIDEO)