PUTIN POOŠTRIO UPOZORENJA: Reakcija svetskih medija na izmenu ruske nuklearne doktrine

Novosti online

26. 09. 2024. u 20:09

IZJAVA ruskog predsednika Vladimira Putina na sednici Saveta bezbednosti o izmeni ruske nuklearne doktrine izazvala je veliki odjek u svetu.

ПУТИН ПООШТРИО УПОЗОРЕЊА: Реакција светских медија на измену руске нуклеарне доктрине

Foto: Profimedia/Alexander NEMENOV

Strani mediji pišu da reči ruskog lidera treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje Zapadu.

Američki mediji

„Njujork tajms“: „Predsednik Vladimir Putin je pooštrio svoja upozorenja, rekavši da Rusija treba da ima pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju da je napadne zemlja koju podržava nuklearna sila… U poslednjih nekoliko meseci, kada je Zapad počeo da razmatra da Ukrajincima da dozvolu da izvode napade u dubinu ruske teritorije, Putin je pokušao da pošalje signal da je spreman da upotrebi nuklearno oružje u sukobu“.

„Hil“: „Moskva insistira na tome da će, ako SAD odobre isporuke oružja dugog dometa (Kijevu), to biti neoprostiv korak ka eskalaciji“.

AP: „Pretnja, izložena u obnovljenoj nuklearnoj doktrini Moskve, jasno je usmerena na to da spreči Zapad da dozvoli Ukrajini da izvodi na Rusiju napade oružjem dugog dometa i čini se da značajno snižava prag za moguću upotrebu ruskog nuklearnog arsenala“.

Velika Britanija

Rojters: „Odluka o izmeni zvanične ruske nuklearne doktrine predstavlja odgovor Kremlja na razmatranje pitanja u SAD i Velikoj Britaniji o tome da li da dozvole Ukrajini da izvodi napade zapadnim raketama na Rusiju“.

„Gardijan“: „Rusija će razmotriti mogućnost da upotrebi nuklearno oružje ukoliko je napadne bilo koja zemlja koristeći konvencionalno oružje. Te reči Putina su najozbiljnije upozorenje Zapadu da Ukrajini ne treba da daju dozvolu da izvodi napade u dubinu ruske teritorije zapadnim raketama dugog dometa“.

„Fajnenšel tajms“: „Pretnje Putina su jasan signal zapadnim saveznicima Ukrajine, konkretno SAD i Velikoj Britaniji koje nameravaju da dozvole Kijevu da izvodi napade na Rusiju raketama zapadne proizvodnje 'storm šedou'… Po rečima stručnjaka, te promene (nuklearne doktrine) bi mogle da znače da Rusija značajno snižava prag za upotrebu nuklearnog oružja i da se proširuju kriterijumi za potencijalne nuklearne napade“.

Francuska

„Radio Frans internešenal“: „Izjava ruskog predsednika dolazi u trenutku kada Ukrajina pokušava da ubedi saveznike da joj dozvole da koristi zapadne rakete dugog dometa za napade na rusku teritoriju. Govoreći o izmenama ruske nuklearne doktrine, on to upozorenje upućuje Ukrajini i njenim zapadnim saveznicima koji joj isporučuju naoružanje i koji je finansiraju“.

Nemačka

DPA: „Nova doktrina povećava rizik, posebno za zapadne sile, kao što su SAD i Francuska, da postanu meta ruskog nuklearnog kontranapada ako one, na primer, podrže Ukrajinu u agresiji protiv Rusije“.

Japan

NHK: „Ukrajina traži od Zapada da ukine ograničenja kako bi mogla da gađa rusku teritoriju oružjem dugog dometa koji je isporučio Zapad. Čini se da je cilj izjave predsednika Putina da to odlučno spreči“.

Južnoafrička republika

„Dejli maverik“: „Putin je upozorio Zapad da Moskva može upotrebiti nuklearno oružje ako Rusiju budu gađali konvencionalnim raketama. U obnovljenoj nuklearnoj doktrini se proširuje spisak pretnji u slučaju kojih će Rusija razmotriti mogućnost izvođenja nuklearnog napada. Tako se nuklearni štit proširio na ruskog saveznika – Belorusiju“.

Prethodno, ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom obuzdavanju predložio da se unese niz pojašnjenja po pitanju uslova primene nuklearnog oružja.

Putin je istakao da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje - ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RUSI SRAVNJUJU UGLEDAR SA ZEMLJOM: Grad je opkoljen - ovo su poslednji trenuci (VIDEO)