BAJDEN NAJAVIO OGROMNU POMOĆ UKRAJINI: Stiže moćna bomba sa dometom 130 kilometara

Tanjug

26. 09. 2024. u 16:36

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden najavio je više od osam milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu kako bi "pobedila u ratu protiv ruskih osvajača".

БАЈДЕН НАЈАВИО ОГРОМНУ ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Стиже моћна бомба са дометом 130 километара

Foto: Profimedia

Pomoć uključuje prvu pošiljku precizno vođene bombe pod nazivom "Joint Standoff Weapon", sa dometom do 130 kilometara, prenosi Rojters. Bajden je rekao da je podrška Ukrajini glavni prioritet SAD.

- Zato danas najavljujem porast bezbednosne pomoći Ukrajini i niz dodatnih akcija kako bi Ukrajina pobedila u ovom ratu - rekao je Bajden.

Najveći deo nove pomoći, 5,5 milijardi dolara, biće dodeljen pre ponedeljka, odnosno pre kraja američke fiskalne godine. Američko Ministarstvo odbrane obnoviće i Ukrajini obezbediti još jedan sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Foto Tanjug

Predsednik SAD saopštio je Pentagonu da bi trebalo da proširi obuku za ukrajinske pilote F-16, uključujući podršku za obuku dodatnih 18 pilota sledeće godine.

Zelenski je zahvalio Bajdenu i američkom Kongresu na novom paketu vojne pomoći, rekavši da će ga Ukrajina iskoristiti na "efikasan i transparentan način".

- Zahvalan sam Sjedinjenim Američkim Državama što su obezbedile stvari koje su najbitnije za zaštitu našeg naroda - napisao je Zelenski na Iksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?