MAKRON UPOZORIO PEZEŠKIJANA: Sastanak francuskog i iranskog predsednika na marginama njujorškog zasedanja

Francuski predsednik Emanuel Makron preuzeo je inicjativu i na marginama generalne skupštine UN sreo se i razgovarao sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom, uputivši poziv Iranu da podrži generalno smirivanje situacije na Bliskom istoku.

МАКРОН УПОЗОРИО ПЕЗЕШКИЈАНА: Састанак француског и иранског председника на маргинама њујоршког заседања

Foto: Tanjug/AP

- Predsednik republike je podvukao odgovornost Irana da pruži podršku opštem spuštanju tenzija, kao i da iskoristi svoj uticaj u tom smislu kod destabilizujućih aktera koji dobijaju njegovu podršku, u napredovanju ka prekidu vatre u Gazi i prestanku neprijateljstava – istakla je Jelisejska palata posle ovog sastanka.

U Parizu se ističe da je do susreta došlo u trenutku dok međunarodna zajednica strahuje od širenja konflikta u regionu, otvaranjem novog fronta između Izraela i Libana u kome Iran podržava Hezbolah.

Makron i Pezeškijan su takođe razgovarali o iranskom nuklearnom programu. Francuski predsednik je izneo svoju veliku zabrinutost zbog pravca u kome se ovaj program razvija i pozvao Teheran da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, da bi se radilo na pronalaženju diplomatskog rešenja za ovo pitanje.

Tokom ovog sastanka Makron je takođe "oštro osudio transfer balističkih raketa iz Irana Rusiji i upozorio iranskog predsednika od nastavka podržavanja Islamske republike Iran agresorskog rata koji Rusija vodi u Ukrajini".

UVEK UZ LIBAN

- Oduvek smo bili na strani Libana i nastavićemo da budemo – poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u Njujorku.

Takođe, stanar Jeliseja je zatražio od Pezeškijana da bez odlaganja oslobodi troje francuskih državljana koji su, kako se ističe, arbitrarno zadržni kao taoci u iranskim zatvorima već dve godine. Par Sesil Koler i Žak Pari uhapšeni su u maju 2022. godine pod optužbom da su špijuni, kao i osoba koja se zove Olivije, a čije prezime nije poznato javnosti. Francuske vlasti naglašavaju nehumane uslove zatvora, a predsednik Makron je podvukao da je njihovo oslobađanje osnov za bilo kakvo poboljšanje bilateralnih odnosa između dve zemlje.

Ovdašnji mediji prenose da francuska diplomatija ove zatvorenike smatra "državnim taocima". Ističe se da Iran bez motiva hapsi zapadnjake da bi ih kasnije koristio kao "monetu za potkusirivanje" u pregovorima s drugim državama. Podseća se da je Iran prošle godine oslobodio dvoje Francuza, Banžamena Brijera i Bernara Felana, kao i jednog irskog zatvorenika. U junu je oslobođen Luj Arno.

Makron i Pezeškijan su razgovarali i nedavno pre ovog susreta, u avgustu, telefonom, kada je francuski predsednik od svog iranskog kolege, kako se naglašava, zatražio da sve učini da bi se sprečila nova vojna eksalacija u regionu.

KULOARI VAŽNIJI OD ZASEDANjA

Analitičari u francuskim medijima ističu važnost ovakvih sastanaka koji se održavaju u kuloarima zasedanja Generalne skupštine UN ili u obližnjim hotelima na Prvoj aveniji. Smatraju da se tako puno više postiže, i da se tu vode prave diskusije, nego u zvaničnim obraćanjima u organizaciji kojoj je potrebna reforma, imajući u vidu konflikte koji se razbuktavaju, bez konkretnih rezultata šefova država ili vlada u postizanju mira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLE DOPINGA, JOŠ I OVO: Siner odgovorio Alkarazu: Ako ti je puno mečeva - nemoj da igraš!