ŠIRI SE NEZADOVOLJSTVO FRANCUSKIM PREKOMORSKIM TERITORIJAMA: Policijski čas na Gvadalupeu

Posle Martinika, neredi su zahvatili još jednu francusku prekomorsku teritoriju Gvadalup, najveće ostrvo arhipelaga u Malim Antilima.

ШИРИ СЕ НЕЗАДОВОЉСТВО ФРАНЦУСКИМ ПРЕКОМОРСКИМ ТЕРИТОРИЈАМА: Полицијски час на Гвадалупеу

Foto: Printskrin

Poslednjih nedelju dana, pod naletom maskiranih nezadovoljnika gore automobili, stradaju prodavnice i urbani mobilijar.

Zapaljeno je više kola, postavljene su barikade, otežan je saobraćaj, a više supermaketa opljačkano. Među privedenima ima dosta maloletnika. Policijska prefektura ističe da je u neredima privedeno dete uzrasta svega 12 godina, kao i dvoje od 16 i 17 godina. Zato je proglašen policijski čas za mlađe od 18, od 22 sata do 5 sati ujutro.

Maloletnici mogu da se u to vreme kreću samo uz pratnju roditelja ili staratelja. Ko prekrši ovu meru, slede mu vaspitno-popravne mere, a najavljena je i mogućnost pokretanja krivične prijave protiv odgovornih. Naglašeno je da ova privremena mera može da bude produžena, ukoliko se nasilje nastavi.

Kao razloge za ovu meru, vlasti ističu nameru da smanje delikvenciju mladih u urbanom nasilju. Kažu da ovim činom ne štite samo javna dobra, već i samu omladinu. Navedeno je da nerede vrše mladi i maskirani izgrednici koje je nemoguće identifikovati. Noćno nasilje, kažu, dobija na intezitetu.

Policijski čas se primenjuje u sedam sektora, koji obuhvataju i glavni grad Poen a Pitr. Na oko dvesta kilometara dalje, na Martiniku, već danima takođe besne nemiri zbog skupog života, jer su cene veće i preko 40 odsto za pojedine namirnice nego u kontinentalnom delu Francuske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)