AMERIČKA NADOGRADNJA F-16, KO ĆE JE DOBITI? Sistem elektronskog ratovanja Viper Shield za F-16 Blok 70/72 ulazi u proizvodnju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 09. 2024. u 22:00

L3HARRIS Technologies je započeo proizvodnju svog sistema za elektronsko ratovanje AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield, koji je dizajniran za nove borbene avione F-16 Blok 70/72 za strane kupce.

АМЕРИЧКА НАДОГРАДЊА Ф-16, КО ЋЕ ЈЕ ДОБИТИ? Систем електронског ратовања Viper Shield за Ф-16 Блок 70/72 улази у производњу (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Saopštenje je stiglo 17. septembra 2024. tokom Vazdušne, svemirske i sajber konferencije koju je organizovalo Udruženje vazduhoplovnih snaga i svemira Sjedinjenih Država u Nacionalnoj luci, Merilend. Viper Shield je integrisan sa APG-83 AESA radarom F-16, omogućavajući poboljšanu detekciju pretnji i mogućnosti ometanja koje u velikoj meri poboljšavaju funkciju samoodbrane aviona.

L3Harris će izgraditi 166 Viper Shield sistema za opremanje novoizgrađenih F-16 za šest različitih zemalja.

Iako kompanija nije rekla ko su kupci, obaveštenja o prodaji američke vojske u inostranstvu ukazuju da su među primaocima Bahrein, Bugarska, Maroko, Slovačka i Tajvan.

Nije poznato da li će Grčka i Jordan, koji su takođe kupili F-16 Blok 70/72, dobiti sistem Viper Shield.

Foto USAF/Staff Sgt. Sarah M. McClanahan

Tehnologija je testirana na letu u obliku kapsule, ali tek treba da bude testirana u internoj integraciji na avionu F-16. Očekuje se da će kompletna testiranja leta biti završena do kraja 2024. godine, sa početnim isporukama zakazanim za 2025. i operativnim letovima 2026. godine.

L3Harris Viper Shield se reklamira kao najsavremeniji sistem elektronskog ratovanja kreiran u saradnji sa Lokid Martinom i američkim vazduhoplovstvom da obezbedi sveobuhvatnu odbranu od naprednih elektronskih pretnji.

Kako savremena bojna polja postaju sve složenija, Viper Shield je alat koji pilotima F-16 daje sredstva da detektuju, ometaju i neutrališu neprijateljske signale, postajući vitalni element u kompletu odbrambenih sistema integrisanih u avione, tvrdi se.

Jedna od ključnih karakteristika Viper Shield-a je njegova sposobnost da stvori virtuelni „elektronski štit“ oko aviona. Ovo je omogućeno naprednom tehnologijom digitalnog radarskog upozoravajućeg prijemnika (DRWR), koja radi u tandemu sa APG-83 AESA radarom lovca F-16.

Prema navodima proizvođača, ova senzorska mreža omogućava Viper Shield-u da detektuje i suzbije pretnje sa velikom preciznošću. Identifikovanjem neprijateljskih radarskih signala i primenom protivmera u realnom vremenu, sistem pomaže pilotima da izbegnu detekciju i pretnje raketama sa zemlje.

Pored svojih mogućnosti detekcije i ometanja, Viper Shield je dizajniran da bude modularan i skalabilan. Njegova softverski definisana arhitektura omogućava lako ažuriranje i dodavanje novih protivmera kada bude neophodno da se suprotstavi budućim pretnjama.

Foto L3Haris

Ova fleksibilnost osigurava da sistem ostane efikasan protiv novih tehnologija, pomažući korisnicima da održe stratešku prednost. Pored toga, njegove kompaktne dimenzije i lakoća poboljšavaju ukupne performanse F-16 uz smanjenje troškova održavanja i životnog ciklusa.

L3Haris ima dugu istoriju u elektronskom ratovanju, pružajući svoja rešenja za F-16 više od 30 godina. Sistemi kompanije su integrisani u brojne avione nekoliko međunarodnih vazduhoplovnih snaga.

Njihov modularni dizajn i efikasnost izazvali su interesovanje nekoliko zemalja, uključujući Bahrein, Bugarsku i Slovačku, koje su ugradile sistem u nedavno kupljene avione F-16 Blok 70/72.

L3Haris Vajper Šild (L3Harris Viper Shield) predstavlja napredak u elektronskom ratovanju za lovac F-16, koji . Njegova sposobnost otkrivanja, blokiranja i suzbijanja složenih elektronskih pretnji, u kombinaciji sa njegovim fleksibilnim i skalabilnim dizajnom, čini ga suštinskim bogatstvom za moderne vazduhoplovne snage.

 

F-16V (VAJPER, BLOK 70)

F-16 Blok 70, takođe poznat kao F-16V, je veoma napredna verzija višenamenskog lovca F-16 Fajting falkon. To je najnovija i najnaprednija varijanta F-16, aviona kog gledamo od 1978. godine u službama raznih vazduhoplovnih snaga širom sveta.

F-16 Blok 70 ima brojne nadogradnje u odnosu na prethodne modele F-16, uključujući napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), unapređenu avioniku, novi računar za misiju i poboljšane displeje u kokpitu. Takođe ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

F-16 Blok 70 je dizajniran da bude prilično okretan i svestran, sposoban za obavljanje širokog spektra misija, uključujući borbu vazduh-vazduh, udare vazduh-zemlja i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Takođe je dizajniran da bude interoperabilan sa drugim avionima i zemaljskim sistemima, što ga čini vrednom imovinom u zajedničkim vojnim operacijama.

Nekoliko zemalja, pored Bahreina je izrazilo interesovanje za kupovinu F-16 Blok 70, uključujući Slovačku i Bugarsku, a SAD su im ove godine i dozvolile prodaju. Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država takođe planira da nadogradi neke od svojih postojećih F-16 na standard Blok 70.

 

PRVA ISPORUKA LOKID F-16 BLOK 70 IZVRŠENA U MARTU 2023. GODINE

Američka kompanija Lokid Martin počela je isporuke Bloka 70, najnaprednije konfiguracije F-16, 10. marta 2023. godine, sa ceremonijom održanom u pogonu Lokid Martina u Grinvilu, Južna Karolina.

Prvi lovac F-16 Blok 70 isporučen je Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država. Avion, koji je svečano isporučen, prvi je let izveo 24. januara 2023. godine.

Prema informacijama, prvi F-16 Blok 70 za izvoz prebačen je u Bahrein, nakon što je prošao razne testove u američkoj bazi vazduhoplovstva Edvards. Maleni Bahrein je naručio ukupno 16 borbenih aviona F-16 Blok 70 od kompanije Lokid Martin. Očekuje se da će isporuke aviona biti okončane do 2025. godine.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk