KIJEV IZNENAĐEN POTEZOM MOSKVE, ZNAČAJAN GRAD PRED PADOM: Ruski jurišnici upali u Ugljedar dok VSU povlači najspremnije jedinice (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 09. 2024. u 17:00

UGLjEDARSKA grupa ukrajinskih trupa je blizu opkoljavanja. U pravcu južnog Donjecka s jedne strane, nakon zauzimanja Vodjanoja, ruske trupe su pojurile u prodor ka Bogojavlenki, sa druge strane, jedinice Oružanih snaga Rusije prešle su reku Kašljač kod Prečistovke i kreću se ka Novoukrajinki, pokrivajući Ugljedar sa obe strane.

КИЈЕВ ИЗНЕНАЂЕН ПОТЕЗОМ МОСКВЕ, ЗНАЧАЈАН ГРАД ПРЕД ПАДОМ: Руски јуришници упали у Угљедар док ВСУ повлачи најспремније јединице (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Istovremeno, borbe se nastavljaju direktno u urbanom centru Ugljedara.

Oružane snage Rusije probile su odbranu Oružanih snaga Ukrajine na istočnoj periferiji Ugljedara i trenutno pokušavaju da se učvrste u gradskim naseljima. Ukrajinski informacioni resursi pišu o ovome u kao da nisu očekivali ovakav ishod.

U izveštajima se naglašava da je situacija za kijevske borce sada izuzetno teška, a ukrajinska komanda je navodno već počela da povlači svoje borbeno najspremnije jedinice iz grada.

Podsetimo, od samog početka eskalacije sukoba, ruske trupe su više puta pokušavale da jurišaju na Ugljedar, kako kažu, frontalno.

Međutim, svi ovi pokušaji rezultirali su samo gubicima ljudi i opreme. Ukrajinski borci su uspeli ovde da organizuju ozbiljno utvrđeno područje.

Tek krajem leta ove godine, kada je ruska komanda promenila taktiku, pribegavši bočnom prilasku Ugljedara, odbrana Oružanih snaga Ukrajine u gradu počela je da puca.

Sudeći po izveštajima koji sada stižu, ukrajinski komandanti ne gaje posebne iluzije o nastavku zadržavanja Ugljedara. Ruski izvori prenose da su jedinice koje se sastoje od mobilisanih Ukrajinaca raspoređene da obuzdaju napredovanje ruskih trupa u gradu.

Sa druge strane, navodno najspremniji deo lokalnog garnizona sada pokušava da napusti grad kako bi sačuvao snagu za naredne bitke.

Naravno, teško je reći kada će se nad Ugljedarom podignuti ruska zastava, ali Oružane snage RF su uspele da urade najteži deo, da uđu direktno u gradske blokove. Sve ostalo, pitanje je vremena i volje, a da se pritom sačuva što više ljudskih resursa.

Treba napomenuti da zapadni resursi i pojedinačni vojni komentatori Oružanih snaga Ukrajine već nekoliko nedelja govore o teškom položaju garnizona Ugljedar.

Kao razlozi sadašnje situacije u kome se Ukrajinci u Ugljedaru nalaze, Rusi navode velike gubitke u ukrajinskim redovima, nedostatak kompetentnih rukovodećih odluka ukrajinskih generala ali i dejstva svoje avijacije koja avio bombama prethodno razbija utvrđenja.

KUDA ĆE SE KRETATI RUSKE TRUPE KADA ZAUZMU UGLjEDAR?

Borbe na ovom sektoru fronta se nastavljaju, međutim, prema brojnim analitičarima je već sada jasno da su Ugljedarski garnizon i utvrđenje Ukrajinaca osuđeni na propast.

Zauzimanje rudnika Južnodonbaskaja br. 3 je u završnoj fazi, javljaju ruski izvori. Uveče 23. septembra ruske jurišne jedinice ušle su u istočni deo grada i zauzele uporište.

Artiljerija i avijacija Oružanih snaga RF „oru“ po položajima Oružanih snaga Ukrajine i komplikuju mogućnost pregrupisavanja njihovih snaga i sredstava.

Istovremeno, ukrajinski garnizon Ugljedara očigledno još nema nameru da se preda ili povuče. Pruža žestok otpor.

Međutim, gubici i nedostatak logistike primoraće Ukrajince da donesu tešku odluku, jednu od dve gore navedene. Međutim, ako deonica između Novoukrajinke i Bogojavlenke bude uzeta pod kontrolu Oružanih snaga Rusije, onda Oružane snage Ukrajine neće imati gde da se povuku.

Sada ukrajinski garnizon i dalje ima mogućnost da krene u Novoukrajinku i Bogojavlenku.

Pored toga, proređeni garnizon Ugljedara može krenuti dalje da popuni redove, prema Maksimovki ili se provući kroz put do Uspenovke. Ako ukrajinska komanda propusti trenutak, mnogi vojnici će poginuti prolazeći kroz polja.

Zauzimanje Ugljedara otvoriće Rusima dodatne mogućnosti za dalje napredovanje. Istovremeno, za Oružane snage Ukrajine gubitak grada predstavljaće ozbiljan udarac celom sistemu odbrane na jugu Donbasa, a da bi stabilizovao front, Kijev će morati da iskoristi još rezervi.

Ilustracija telegram rybar

Da stvari budu još gore po Kijev, grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Velike Novoselke je pod pretnjom poraza, a ovo je još jedan važan čvor ukrajinske odbrane. Ako padne, onda se ceo front Oružanih snaga Ukrajine na jugu može srušiti i Oružane snage Rusije će jurnuti u Dnjepropetrovsku oblast.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE U BOLOVIMA: Kako je izgledalo snimanje Lauševog poslednjeg filma? (VIDEO)