"REVOLUCIONARAN DOGAĐAJ" Turski političar: Ulaskom u BRIKS Turska će pokidati lance NATO-a

Novosti online

24. 09. 2024. u 15:42

PRIJEM Turske u BRIKS biće revolucionaran događaj, to će značiti da će Ankara „pokidati lance“ NATO-a, izjavio je zamenik predsednika turske partije Vatan (Domovina) Hakan Topkurulu.

РЕВОЛУЦИОНАРАН ДОГАЂАЈ Турски политичар: Уласком у БРИКС Турска ће покидати ланце НАТО-а

Foto: EPA

- Trideset četiri zemlje, uključujući Tursku, prijavile su se za pridruživanje, što je neverovatno. Posebno je zahtev Turske za članstvo i njeno prihvatanje revolucionaran događaj sa stanovišta da će država-članica NATO-a pokidati lance NATO-a i postati članica BRIKS-a - istakao je političar.

Prema njegovim rečima, BRIKS, koji je postao novi pol, počeo je da povećava svoju silu teže u početku polako, „ali od prošle godine ubrzano“.

Ranije je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov saopštio da je Turska podnela zahtev za punopravno članstvo u BRIKS-u i da će on biti razmatran. Prema njegovim rečima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prihvatio je poziv na samit BRIKS-a, koji će biti održan 22-24. oktobra u Kazanju.

Vatan je levičarska partija, koja zastupa stavove prvog predsednika Turske Mustafe Kemala Ataturka i ima antizapadnu i antiameričku orijentaciju.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

INOVACIJE NA BUŠOTINAMA NAFTE I GASA: Ključ za održivost, efikasnost i ekološke izazove