ČETVOROGODIŠNJAK U BRITANIJI PREŽIVEO: Skinut sa aparata za održavanje u životu

Novosti online

24. 09. 2024. u 15:01

ČETVOROGODIŠNjI dečak rođen sa teškim invaliditetom zbunio je lekare tako što je preživeo skidanje sa aparata za održavanje u životu, što je, veruje se, jedinstven slučaj i trebalo bi da ponovo dobije terapiju, naložio je britanski sudija Najdžel Pul.

ЧЕТВОРОГОДИШЊАК У БРИТАНИЈИ ПРЕЖИВЕО: Скинут са апарата за одржавање у животу

Foto Shutterstock

Dečak je rođen u martu 2020. godine sa deformacijom mozga i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima i stavljen je na respirator prošlog oktobra nakon što je doživeo dva srčana udara, preneo je Rojters.

Njegovi roditelji su pobožni ortodoksni hrišćani i želeli su da svoje dete odvedu u italijansku bolnicu povezanu sa Vatikanom na dalje lečenje, rekavši da je on, uprkos njegovom teškom stanju, "dar od Boga" čiji život ima smisla.

Lekari u bolnici King's koledž u južnom Londonu, međutim, rekli su da nema izgleda da će se oporaviti i da će dete preživeti samo nekoliko dana nakon okončanja lečenja.

Sudija Pul presudio je na Višem sudu u Londonu u aprilu da je u najboljem interesu deteta da se prekine lečenje na aparatima za održavanje u životu i ono je obustavljeno u maju.

Međutim, više od četiri meseca kasnije, dete je "prkosilo izgledima" i sada živi kod kuće sa svojim roditeljima, naveo je Pul u svojoj presudi.

Pul je u presudi objavljenoj ove nedelje istakao da advokati koji zastupaju roditelje deteta i Nacionalna zdravstvena služba nisu bili upoznati sa još jednim prijavljenim slučajem u kojem je dete živelo mesecima nakon povlačenja sa aparata za održavanje u životu nakon sudske odluke.

- On je prkosio svim medicinskim očekivanjima i njegov slučaj podvlači maksimu da je 'medicina nauka o neizvesnosti i umetnost verovatnoće' - dodao je sudija.

Pul je presudio da ograničenja koja je ranije nametnuo na tretman koji lekari mogu da pruže detetu treba da budu ukinuta nakon oporavka deteta.

Takođe je rekao da je slučaj "veoma neobičan" i da je njegova odluka u aprilu opravdana na osnovu iznetih dokaza. Advokatska kuća koja zastupa roditelje deteta i Fondacija bolnice nisu za sada komentarisali presudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE U BOLOVIMA: Kako je izgledalo snimanje Lauševog poslednjeg filma? (VIDEO)