IAKO JE LOGOR OSLOBODILA CRVENA ARMIJA: Rusiji zabranjeno da prisustvuje obeležavanju 80 godina od oslobođenja Aušvica

Novosti online

23. 09. 2024. u 22:20

RUSIJI će biti zabranjeno da prisustvuje sledeće godine obeležavanju 80 godina od kada je Crvena armija oslobodila nacistički nemački logor smrti Aušvic-Birkenau, saopštio je danas Muzej Aušvic Birkenau.

ИАКО ЈЕ ЛОГОР ОСЛОБОДИЛА ЦРВЕНА АРМИЈА: Русији забрањено да присуствује обележавању 80 година од ослобођења Аушвица

Foto: Tanjug


Muzej, koji se nalazi u južnom poljskom gradu Osvjećim, doneo je odluku da isključi Moskvu po treći put otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Direktor Muzeja Pjotr Civinski rekao je danas da predstavnici Rusije neće biti pozvani na događaje povodom 80. godišnjice oslobođenja logora.

- Ovo je godišnjica oslobođenja. Sećamo se žrtava, ali slavimo i slobodu. Teško je zamisliti prisustvo Rusije, koja očigledno ne razume vrednost slobode. Njeno prisustvo bi bilo cinično. Voleo bih da jednog dana to ponovo postane moguće, ali budimo ozbiljni - to se definitivno neće dogoditi u naredna četiri meseca - rekao je Civinski.

U saopštenju se napominje da će 27. januara 2025. godine biti obeleženo 80 godina od oslobođenja nemačkog nacističkog koncentracionog logora "Aušvic-Birkenau" u Aušvicu.

- 26. i 27. januara 2025. godine Muzej će biti zatvoren za posetioce. Međutim, za one koji žele da obeleže ovu posebnu godišnjicu, 27. januara biće pripremljen poseban otvoreni program na mestu Spomen obeležja - dodaju iz Muzeja.

Nacistički koncentracioni logor „Aušvic-Birkenau“ u Aušvicu u Poljskoj radio je od maja 1940. do januara 1945. godine. 

Nemački nacisti su u Aušvicu ubili oko 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, ali i Poljaka, Roma i Sinta, sovjetskih ratnih zarobljenika i ljudi drugih nacionalnosti, pre nego što je Crvena armija oslobodila logor 27. januara 1945. godine.

BONUS VIDEO: SLAVKO MILANOVIĆ O STRAHOTAMA JASENOVCA: Sekli su uši, noseve Srbima koji nisu pobegli u šume Kozare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOĆ PRED DERBI: Visio na kolima Bake Praseta dok je vozio kroz centar BG-a - as Zvezde i sin fudbalske legende (VIDEO)