TIRANA STVARA MIKRODRŽAVU: Turski red Bektaši iz 13. veka kao inspiracija

Milica Ostojić Specijalno za Novosti - RIM

23. 09. 2024. u 20:23

ALBANSKI premijer Edi Rama najavio je osnivanje suverene mikrodržave na teritoriji Tirane koja će promovisati tolerantni islam i slediti praksu reda Bektaši, bliskog šiitskom sufijskom redu islama, osnovanog u 13. veku u Turskoj.

ТИРАНА СТВАРА МИКРОДРЖАВУ: Турски ред Бекташи из 13. века као инспирација

Foto: AP Photo/Petr David Josek

Ako sve bude po planu, ta "suverena džava Bektašijskog reda" postaće najmanja država na svetu, veličine jedne četvrtine Vatikana, na parceli od deset hektara, imaće svoju administraciju, pasoše i granice.

Osim slobodne upotrebe alkohola, nova država će dozvoliti ženama da nose šta žele i neće nametati pravila životnog stila, a sve "u cilju održavanja tolerantne prakse Bektašijskog reda". Rama je naveo da je cilj nove države da "promoviše tolerantnu verziju islama", na koju je Albanija ponosna. - Treba da vodimo računa o ovom blagu, a to je verska tolerancija koju nikda ne bi trebalo da uzimamo zdravo za gotovo - izneo je Rama za "Njujork tajms", a prenose italijanski mediji.

Bektaši su prosvećeni mudraci, poznati kao derviši, derviš Baba Mondi je trenutni duhovni vođa reda, sledbenici ga poznaju po zvaničnoj tituli Njegova svetost hadži Dede Baba. Tako bi Baba Mondi trebalo da postane vođa suverene države Bektašijskog reda i kaže da će se odluke donositi sa "ljubavlju i dobrotom", a u intervjuu za Evronjuz 2018. izjavio je da "biti bektaši znači biti čovek". Mi smo izgradili našu zajednicu na principima mira, ljubavi i međusobnog poštovanja.

Sada tim stručnjaka radi na zakonodavstvu koje definiše suvereni status nove države u Albaniji, a predlog će morati da odobri i Socijalistička partija Edija Rame koja je u Vladi.

Baba Mondi je izrazio nadu da će i SAD i druge zapadne sile priznati suverenitet njegove države:

- Mi smo jedini na svetu koji govore istinu o islamu i nemojte ga mešati sa politikom.

Duga i mistična tradicija

RED Bektaši ima dugu mističnu tradiciju u Albaniji. Izviđačke snage janičara, elitnih vojnika Osmanlijskog carstva regrutovane su uglavnom iz hrišćanskih područja Balkana, a sufijska vera ne obavezuje poklonike da poštuju osnove tradicionalnog islama. Tolerantnost, međutim, nije dovela do zaštite od progona. Stotinama godina vernici su se nalazili pod pritiskom, bilo da su im gospodari bili hrišćani, muslimani ili ateisti, i to ih je dovelo u susedne zemlje poput Makedonije, pošto su Osmanlije osvojile Balkan i vladale njime u 14. i 15. veku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)