MOĆAN POKRETAČ RAZVOJA DVE SILE: Rusija i Kina spajaju strateške projekte

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 09. 2024. u 19:46

TENDENCIJA za širenje saradnje između Rusije i Kine na nivou regiona je nezaustavljiva, izjavio je stručnjak Instituta za evroazijski društveni razvoj pri Centru za istraživanje razvoja Državnog saveta Kine Din Đianvej.

МОЋАН ПОКРЕТАЧ РАЗВОЈА ДВЕ СИЛЕ: Русија и Кина спајају стратешке пројекте

Foto: Profimedia/Ilustracija

Po njegovim rečima, povoljne mogućnosti za rusko-kinesku saradnju prilikom spajanja inicijative „Pojas i put“ sa programom Evroazijske ekonomske saradnje nadmašuju izazove sa kojima se dve zemlje suočavaju.

Kako ekspert objašnjava, spajanje takvih projekata treba smatrati „novim pokretačem rusko-kineskih odnosa koji obezbeđuje nove okvire za saradnju“ i koji će doprineti kako jačanju ekonomskih veza, tako i održavanju stabilnosti.

-To ima ogroman značaj za razvoj, saradnju i prosperitet čitavog evroazijskog kontinenta, istakao je Din Đianvej za ruske medije.

Po njegovim rečima, pandemija i ukrajinska kriza ozbiljno su uticale na stabilnost međunarodnog snabdevanja, a geopolitičke igre su zadale udarac procesu globalizacije.

Stručnjak ističe da obuzdavajući faktori, koji bi otežali spajanje programa trgovinsko-ekonomskog razvoja Kine i Rusije, mogu biti nedovoljna ravnoteža u strukturi trgovine, kulturne i pravne razlike.

-Međutim, ako Kina i Rusija u potpunosti iskoriste svoje prednosti i ojačaju strateški dijalog, mapa puta za povezivanje strategija ekonomskog razvoja Kine i Rusije će sigurno biti sprovedena, zaključio je ekspert.

Inicijativa „Pojas i put“ je koncept koji je 2013. godine predložio kineski predsednik Si Đinping. Već joj se pridružilo preko 150 država i više od 30 međunarodnih organizacija.

Evroazijski ekonomski savez je međunarodno udruženje za ekonomske integracije, koje je formirano na bazi Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora. Članice ovog saveza su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizija.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)