''UN SU POGAZILE SOPSTVENE PRINCIPE'': Rusija upozorava da je usvajanje ''pakta za budućnost'' ogroman udarac za svetsku organizaciju

Novosti online

22. 09. 2024. u 18:59

ZAMENIK stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski, upozorio je na moguće negativne posledice usvajanja ''pakta za budućnost''.

УН СУ ПОГАЗИЛЕ СОПСТВЕНЕ ПРИНЦИПЕ: Русија упозорава да је усвајање пакта за будућност огроман ударац за светску организацију

Foto: Piksabej

„Pakt za budućnost“, koji je usvojen na samitu u sedištu UN, neuravnotežen je, sadrži opasne odredbe i predstavlja udarac za svetsku organizaciju, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Nažalost, nema ničeg radosnog u tome što su danas (22. septembra) UN usvojile „Pakt za budućnost”. UN su pogazile sopstvene principe da bi se dodvorile grupi delegacija iz „predivne bašte” (Zapad) koja je od samog početka uzurpirala pregovore. Većinska “džungla”, kao kod krda, jednostavno nije imala hrabrosti da protestuje i brani svoja prava, i oni će snositi odgovornost za posledice - napisao je diplomata na Iksu (bivši Tviter).

Prema rečima Poljanskog, „pakt je neuravnotežen i sadrži veoma opasne odredbe koje će imati suprotan efekat i potkopati multilateralizam i međuvladinu prirodu UN, u skladu sa Poveljom UN“.

- Ovo je ogroman udarac za organizaciju u celini - objasnio je on.

Pakt za budućnost obuhvata 11 predloga politike, od zdravlja do ishrane i školstva, i sve je "digitalno spojeno". To uključuje predloge za uspostavljanje "Platforme za hitne slučajeve" UN i "Globalnog digitalnog dogovora", kao i predloge politike o "Integritetu informacija" i "Transformisanju obrazovanja". Među predlozima je i "Deklaracija o budućim generacijama". Prema predlozima, generalni sekretar bi imao "stalna ovlašćenja" da proglasi "Platformu za hitne slučajeve u slučaju budućeg složenog globalnog šoka dovoljnog obima, ozbiljnosti i dometa".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POTRESNO: Pogledajte snimak svedočenja srpskih žrtava rata u BiH u sedištu UN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk