UPRKOS PRIMEDBAMA: UN usvojile "Pakt za budućnost"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

22. 09. 2024. u 18:11

UN su usvojile "Pakt za budućnost" čiji je cilj rešavanje velikih izazova 21. veka, od sukoba, do klimatskih promena i ljudskih prava, uprkos primedbama grupe zemalja na čelu sa Rusijom.

УПРКОС ПРИМЕДБАМА: УН усвојиле Пакт за будућност

Foto: Tanjug/AP

Usvajanje teksta naišlo je na kratko odgađanje kada je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin predložio amandman koji naglašava princip nemiešanja u unutrašnja pitanja država i poziva UN da izbegnu dupliranje napora.

Primedbe Rusije podržali su Belorusija, Severna Koreja, Iran, Nikaragva i Sirija, ali je amandman velikom većinom odbačen.

Generalni sekretar Antonio Guteres, koji je organizovao "Samit budućnosti", nazvao je dogovor prilikom koja se pruža jednom u generaciji za preoblikovanje ljudske istorije obnavljanjem međunarodne saradnje.

Kao uvod u godišnju sednicu Generalne skupštine UN na visokom nivou, koja počinje u utorak, 24. septembra, desetine šefova država i vlada okupilo se na potpisivanju teksta, prenio je AFP.

U usvojenoj verziji lideri su se obavezali da će ojačati multilateralni sistem da bi "ostali u korak sa svetom koji se menja i da bi zaštitili potrebe i interese sadašnjih i budućih generacija koje se suočavaju sa stalnom krizom".

- Verujemo da postoji put ka svetlijoj budućnosti celog čovečanstva - navodi se u dokumentu.

U Paktu je precizirano 56 akcija, uključujući posvećenost multilateralizmu, poštovanje Povelje UN i očuvanje mira, a poziva se i na reforme međunarodnih finansijskih institucija i Saveta bezbednosti UN, zajedno sa obnavljanjem napora u borbi protiv klimatskih promena, promovisanjem razoružanja i usmeravanjem razvoja veštačke inteligencije.

(Srna)

BONUS VIDEO: RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S