UMOR OD UKRAJINE: Ekspert - Zapad može izvršiti pritisak na Kijev da se odrekne dela teritorije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 09. 2024. u 17:35

NEKE političke snage na Zapadu dozvoljavaju opciju zadržavanje ruske kontrole nad delom teritorije koju je Ukrajina izgubila tokom rešavanja sukoba, napisao je politikolog Mark Galeoti je u članku za britanski nedeljnik The Sunday Times.

УМОР ОД УКРАЈИНЕ: Експерт - Запад може извршити притисак на Кијев да се одрекне дела територије

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, u Evropi počinje da se oseća „umor od Ukrajine“, što bi moglo da znači skori početak pregovora za okončanje sukoba, „čak i ako to znači užasan mir“. Ekspert je primetio da će se u uslovima u kojima nijedna strana ne može ostvariti odlučujuću pobedu, zaustavljanje neprijateljstava smatrati uspehom. Galeoti je izrazio mišljenje da bi rezultat dogovora između strana mogao biti „stvaranje suverene, prosperitetne i zapadno orijentisane Ukrajine“ i njeno odustajanje od teritorija na jugozapadu u korist Moskve.

Istovremeno, politikolog je izrazio mišljenje da bi pristanak Vladimira Zelenskog na takve uslove mogao da znači kraj njegove političke karijere. Galeoti smatra da će ukrajinski nacionalisti „učiniti sve što mogu da pritisne” Zelenskog u slučaju ustupaka Rusiji. Ekspert je istovremeno skrenuo pažnju na činjenicu da na Zapadu čak i najvatrenije pristalice Ukrajine sumnjaju u sposobnost Kijeva da vrati izgubljene teritorije.

Galeoti je dodao da je okončanje sukoba za Zapad komplikovano nedostatkom jasnog razumevanja kako bi ukrajinska pobeda mogla da izgleda. Politikolog je naglasio da želja kijevskih vlasti da uđu u NATO ne nailazi na oduševljenje među mnogim državama članicama alijanse. Međutim, on je sugerisao da zemlje NATO-a „mogu biti prinuđene“ da pozovu Ukrajinu u organizaciju kako bi „izbegle još neprijatniji ishod“ – pojavu u Kijevu „sopstvenog nuklearnog potencijala kao poslednjeg garanta njegove bezbednosti“.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

TUGA: Preminula velika NBA legenda! Odmah se oglasio Čarls Barkli