BUDIMPEŠTA ISTRAŽUJE EKPLOZIJE PEJDŽERA: Šta je mađarskim obaveštajcima otkrila direktorka kompanije povezane s detonacijama uređaja?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 09. 2024. u 21:35

MAĐARSKE obaveštajne službe obavile su nekoliko razgovora sa izvršnom direktorkom BAK Konsaltinga, kompanije sa sedištem u Budimpešti, koja je povezana sa eksplozijama pejdžera u Libanu, saopštila je danas mađarska vlada.

БУДИМПЕШТА ИСТРАЖУЈЕ ЕКПЛОЗИЈЕ ПЕЈЏЕРА: Шта је мађарским обавештајцима открила директорка компаније повезане с детонацијама уређаја?

Foto Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Tajvanska firma za pejdžere Gold Apolo saopštila je u sredu da je model pejdžera koji je korišćen u detonacijama u Libanu napravio BAK Konsalting, dodajući da je samo licencirala svoj brend toj kompaniji i da nije bila uključena u proizvodnju uređaja, preneo je Rojters.

Kristijana Barsonji-Arčidijakono (49), koja ima italijansko i mađarsko poreklo i koja je izvršna direktorka i vlasnica BAK Konsaltinga, rekla je za En-Bi-Si njuz ranije ove nedelje da nije napravila pejdžere i da je ona "samo posrednica".

Foto Tanjug/AP Photo

Mađarske obaveštajne agencije sprovode istragu od srede i nekoliko puta su razgovarale sa Barsonji-Arčidijakono, saopštila je pres služba mađarske vlade.

Kancelarija za zaštitu ustava (AH), jedna od mađarskih obaveštajnih agencija, ponovila je ranije saopštenje vlade u kome se navodi da pejdžeri koji su korišćeni u masovnim detonacijama nikada nisu bili u Mađarskoj.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana takođe je ranije saopštila da je BAK Konsalting "trgovinsko-posrednička kompanija, koja nema proizvodnu ili drugu lokaciju u Mađarskoj".

Foto Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

U utorak su eksplodirali pejdžeri, a u sredu toki-voki uređaji koje su koristili pripadnici Hezbolaha.

Ukupan broj poginulih u tim napadima porastao je na 39, a više od 3.000 ljudi je povređeno.

Veruje se da je napade izveo Izrael, koji nije niti potvrdio niti negirao umešanost.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!