LICEMERJE EU: Uveli sankcije a kupuju sve više robe iz Rusije - Nemačka prvi trgovinski partner

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 09. 2024. u 20:04

TRGOVINSKA razmena između Rusije i Evropske unije u julu je porasla prvi put od novembra prošle godine i ponovo je premašila šest milijardi evra, pokazuju proračuni agencije RIA Novosti na osnovu podataka "Evrostata".

ЛИЦЕМЕРЈЕ ЕУ: Увели санкције а купују све више робе из Русије - Немачка први трговински партнер

Foto Tanjug/AP

Na mesečnom nivou je bilateralna trgovina Rusije i EU u julu porasla za 23 odsto na ukupno 6,03 milijarde evra.

To je najveća vrednost od januara ove godine kada je promet između Rusije i Evropske unije iznosio 6,09 milijardi evra.

Ruski izvoz u Evropsku uniju je mesečno porastao za 21 odsto na tri milijarde evra, dok je Evropska unija povećala izvoz u Rusiju za 24,5 odsto na 3,03 milijarde evra.

Trgovinska razmena Rusije sa Finskom je u julu porasla 3,1 puta na 226 miliona evra, sa Hrvatskom 2,7 puta na 58 miliona evra i Rumunijom 2,6 puta na 41 milion evra.

Najveći trgovinski partner Rusije u Evropskoj uniji je u julu bila Nemačka, a vrednost prometa je bila 836 miliona evra.

Podsetimo, Evropska unija je do sada uvela 14 paketa sankcija Rusiji. Dugačak bi bio spisak svega što je EU zabranila, a s druge strane, podaci pokazuju da ne može bez robe iz Rusije. Na meti su se našli ruska nafta i gas, a samo u poslednjem paketu uvedena su ograničenja izvoza robe dvostruke namene protiv ukupno 61 kompanije iz Rusije, Kine, UAE i Turske. EU je zabranila svojim avio-kompanijama da obavljaju čarter i privatne letove širom sveta, ukoliko su njih naručila fizička i pravna lica iz Rusije.

Takođe, u novom paketu sankcija navodi se da kompanije EU treba da budu posebno pažljive kada prodaju vojnu robu trećim zemljama, budući da je potrebno oceniti rizik ponovnog izvoza iste u Rusiju. Na listi zabrana je i zabrana uvoza helijuma iz Rusije. Zabranjen je i izvoz u Rusiju, iz Unije, ruda mangana, različitih vrsta plastike, retkozemnih elemenata i elektronskih komponenti.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna