IZRAELSKI VOJNICI BACALI TELA SA KROVOVA: Bela kuća ocenila to veoma uznemirujućim

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 09. 2024. u 23:23

IZRAELSKI vojnici gurnuli su četiri očigledno beživotna tela sa krovova tokom racije u gradu Kabatija na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, navodi novinar Asošiejted presa koji se nalazio na licu mesta, a može se videti i na video snimcima koje je AP dobio.

ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИЦИ БАЦАЛИ ТЕЛА СА КРОВОВА: Бела кућа оценила то веома узнемирујућим

Foto Tanjug/AP

Grupe za zaštitu ljudska prava navode da video snimci pružaju nove dokaze o tome kako Izrael rutinski koristi prekomernu silu protiv Palestinaca.

Izraelska vojska je u saopštenju za AP navela da se incident, za koji je rekla da će biti razmotren, "ne poklapa sa (njenim) vrednostima i očekivanjima (od njenih) vojnika".

Portparol Bele kuće ocenio je to "veoma uznemirujućim" i rekao da se Izrael obavezao da će istražiti ponašanje vojnika.

Stanovnici Kabatije rekli su za AP da je vojska kasnije uzela četiri tela, što izraelska vojska nije odmah komentarisala.

Jedan od ljudi koji je bačen sa krova je identifikovan od strane rođaka i Izraela kao Šadi Zakarneh, za koga je vojska navela da je vođa militanata u gradu.

Otkako je počeo rat u Gazi pre više od 11 meseci, stotine Palestinaca je ubijeno, streljano i uhapšeno na Zapadnoj obali, gde je izraelska vojska sprovodila obračun protiv militanata povezanih sa Hamasom i drugim militantnim grupama, navodi agencija i dodaje da su mnogi od ubijenih bili civili zatečeni u racijama.

Na jednom snimku koji je dobio AP, vide se tri vojnika kako podižu nešto što izgleda kao ukočeno telo, a zatim ga vuku prema ivici višespratnog krova dok trupe stoje na tlu ispod.

Vojnici na krovu vire preko ivice pre nego što su podigli telo.

Na susednom krovu, drugi snimak do kojeg je došao AP, prikazuje vojnike kako guraju tri tela sa krova.

Vojnik drži telo za nogu preko ivice pre nego što ga je spustio na zemlju.

Vojnici su zatim prebacili još jedno telo preko ivice pre nego što su šutnuli treće.

Fotografije koje je AP snimio tokom jučerašnje racije pokazuju kako se buldožer izraelske vojske kreće u blizini zgrada gde su bačena tela.

Stanovnici su rekli da su vojni buldožeri podigli ostatke tela i da su vojnici zatim poneli četiri tela sa sobom kada su otišli.

-Buldožer ih je nosio i oni su ih odveli, a da nam nisu dozvolili da se oprostimo od njih ili da im napravimo sahranu, rekao je Amdžad Abu al-Roub, stanovnik Kabatije koji je bio svedok racije.

I drugi novinari koji su bili na licu mesta, takođe, su bili svedoci guranja tela sa krovova.

Prema međunarodnom pravu, vojnici bi trebalo da obezbede pristojan tretman tela poginulih, uključujući tela neprijateljskih boraca.

Kada se povlači iz racija, izraelska vojska obično ostavlja iza sebe sve Palestince ubijene u pucnjavi.

Povremeno vojska odonosi tela u Izrael.

-Nema vojne potrebe da se ovo radi. To je samo divlji način postupanja sa palestinskim telima, rekao je Šavan Džabarin, direktor palestinske grupe za zaštitu ljudska prava Al-Hak, nakon što je pogledao snimak.

Džabarin je rekao da je postupanje sa telima šokantno, ali ne i iznenađujuće i da sumnja da će Izrael pravilno istražiti incident.

Izraelska vojska retko krivično goni vojnike u slučajevima prijavljenih povreda nas Palestincima, navode grupe za zaštitu ljudska prava.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna