ŽELE DA ISPROVOCIRAJU HEZBOLAH Lavrov o događajima u Libanu: Cilj jasan - da se u sukobe umeša i Amerika

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 09. 2024. u 19:50

EKSPLOZIJAMA pejdžera u Libanu žele da isprovociraju Hezbolah kako bi onda bilo neizbežno da se u sukob umešaju SAD, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЖЕЛЕ ДА ИСПРОВОЦИРАЈУ ХЕЗБОЛАХ Лавров о догађајима у Либану: Циљ јасан - да се у сукобе умеша и Америка

Foto:Tanjug/AP

- Smatram da se Hezbolah ponaša suzdržano u poređenju s tim kakav potencijal ima. Žele da isprovociraju Hezbolah s ciljem da neizbežno postane uključivanje u rat Sjedinjenih Država. Čini mi se da u administraciji shvataju kakva je to opasnost. Naravno, želimo da ne bude velikog sukoba - rekao je Lavrov za TV „Skaj njuz Arabija“.

Ruski ministar je ponovio da je najvažnije da se u Pojasu Gaze i na palestinskim teritorijama uspostavi prekid vatre i reše humanitarna pitanja i da počne ozbiljan razgovor o formiranju palestinske države.

Bez toga, istakao je Lavrov, eskalacije nasilja na Bliskom istoku neće prestati.
Podsetimo, 17. i 18. septembra u Libanu se dogodila serija detonacija komunikacionih sredstava, uključujući pejdžere i voki-tokije. Prema zvaničnim podacima, poginulo je 37 ljudi, a preko 3.000 je ranjeno.

Hezbolah i libanske vlasti su za ono što se dogodilo optužile Izrael, koji nije ni potvrdio ni demantovao da stoji iza napada.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je okarakterisala ono što se desilo kao teroristički akt i pokušaj da se rasplamsa veliki sukob.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU  -  Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U PROBLEMU: Ako ne zaigra na ovim turnirima, uslediće kazna