NOVE ŠOKANTNE TVRDNJE NAUČNIKA: Podmornica "Titan" se pokvarila nekoliko dana pre fatalnog zarona - "Bilo je neugodno i neprijatno"

Novosti online

20. 09. 2024. u 15:28

BIVŠI naučni rukovodilac "OušnGejta", izjavio je da se podmornica Titan, na putu do olupine Titanika, pokvarila samo nekoliko dana pre prošlogodišnjeg fatalnog ronjenja kada je poginulo petoro ljudi.

НОВЕ ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ НАУЧНИКА: Подморница Титан се покварила неколико дана пре фаталног зарона - Било је неугодно и непријатно

Foto: Profimedia

Stiven Ros, pomorski naučnik i član posade Dive 87 na Titanovoj četvrtoj misiji 2023. godine, svedočio je na saslušanju o tragičnoj nesreći. On je rekao komisiji američke obalske straže koja istražuje tragediju da je problem platforme u junu 2023. doveo do toga da su se putnici "prevrtali", ali da tada niko nije povređen.

Naučnik je napomenuo putnicima da postoji problem sa ventilom promenljivog balastnog rezervoara i pošto je trebalo dosta vremena da se kvar platforme popravi, ronjenje je prekinuto i vratili su se na površinu da poprave problem.

- Bilo je neugodno i neprijatno, i bilo je potrebno dosta vremena da se problem reši - rekao je naučni rukovodilac, dodajući da nije znao da li je posada izvršila inspekciju trupa nakon ronjenja.

Foto: ACTION AVIATION VIA AP / TANJUG/AP

Šest dana kasnije, podmornica Titan, u vlasništvu kompanije za podvodni turizam, "OušnGejt Ekspedišn", implodirala je na putu ka mestu olupine Titanika u severnom Atlantskom okeanu, piše Skaj Njuz.

Još je naglasio je da zna da podmornica Titan nije bila inspektovana od strane američke obalske straže u 2021, 2022. ili 2023. godini.

Takođe je pomenuo dva incidenta tokom ronilačke ekspedicije ka Titaniku 2022. godine, uključujući glasan prasak koji su čuli dok su izranjali.

- O tom prasku smo razgovarali sa posadom, stručnjacima misije i naučnicima. Teorija je bila da je verovatno došlo do pomeranja pritisne komore u njenom metalnom ležištu, i da je, kada se vratila na mesto, mogla napraviti taj glasan zvuk - pojasnio je.

Pre Titanove četvrte misije za ekspediciju na Titanik 2023. godine, Ros je rekao da mu je rečeno da se podmornica "zakačila za prepreku" i pretpostavljalo se da je uzrok bio napušteni ribarski pribor, "ali da to nije bilo zaključno", i nije mu bilo rečeno da li je došlo do oštećenja zbog prepreke, piše Si-En-En.

Kobni jun 2023. godine

Podmornica Titan je izgubila kontakt sa matičnim brodom tokom ronjenja do Titanika 18. juna 2023. Kada nije uspela da izroni, usledila je međunarodna spasilačka misija u udaljenim vodama, nekoliko stotina kilometara jugoistočno od Njufaundlenda u Kanadi.

Na kraju su vlasti zaključile da je plovilo pretrpelo iznenadni unutrašnji kolaps uzrokovan ogromnim pritiskom. Ostaci podmornice pronađeni su na dnu mora, nekoliko stotina metara od Titanika, a vlasti su pronašle "pretpostavlja se ljudske ostatke" za koje se veruje da pripadaju žrtvama.

FOTO: Tanjug/AP

Putnici su koji su izgubili život na Titanu su bili Stoktor Raš (61), šef "Oušngejta", kompanije koja je organizovala zaranjanje, britanski istraživač Hamiš Harding (58), Šahzada Davud (48) i njegov sin Suleman (19), kao i francuski ronilac Pol-Anri Nargole (77).

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA PODRŽAVA VUČIĆEVU INICIJATIVU ZA KIM: Zaharova poslala jasnu poruku