KINA I JAPAN POSTIGLI DOGOVOR O VODI NUKLEARNE ELEKTRANE FUKUŠIMA: Plan nadgledanja otvara put Pekingu da ukine zabranu uvoza morske hrane

Jovana Švedić

20. 09. 2024. u 14:22

KINA i Japan postigli su sporazum u višegodišnjem sporu oko prečišćene otpadne vode ispuštene iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči.

КИНА И ЈАПАН ПОСТИГЛИ ДОГОВОР О ВОДИ НУКЛЕАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ ФУКУШИМА: План надгледања отвара пут Пекингу да укине забрану увоза морске хране

Foto: AP

Sporazum, koji uključuje međunarodno praćenje i koji je prvi put objavljen u petak, otvara put za ukidanje opšte zabrane japanske morske hrane koju je Peking uveo prošle godine koja je usledila kao odgovor na ispuštanje vode iz postrojenja uništenog nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Dve zemlje su postigle "međusobno razumevanje" sredinom avgusta, javila je kineska državna televizija CCTV, dodajući da će zvanično biti saopšteno u dogledno vreme.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je novinarima da je kompromis rezultat najmanje 10 konsultacija.

- Kina je počela da prilagođava mere kontrole uvoza i odlučila da postepeno obnavlja uvoz japanskih proizvoda ribarstva koji ispunjavaju njene standarde - rekao je u petak japanski premijer Fumio Kišida i dodaje da ostaje stav Japana da sva ograničenja treba odmah ukloniti.

S druge strane, protivljenje Pekinga samom puštanju vode se nije promenilo, ističe se u izveštaju CCTV, citirajući neimenovane izvore.

Kineska strana je ublažila svoj stav nakon što je Japan pristao da formira dugoročni međunarodni mehanizam za praćenje koji omogućava zainteresovanim stranama, uključujući Kinu, da vrše nezavisno uzorkovanje i provere.

Kina je insistirala na uzorkovanju kao preduslovu za ukidanje zabrane uvoza japanskih morskih proizvoda. Japan se tome opirao, tvrdeći da je ispuštanje vode već imalo odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju, čiji je Peking član.

Uprkos zabrani morske hrane, kineski brodovi su nastavili da pecaju u pogođenim vodama.

Ukupan uvoz morskih plodova u Kinu opao je za 10 odsto u dolarima između septembra 2023. i jula ove godine, u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, prema kineskim carinskim službama, naglašavajući uticaj zabrane.

(Niki)

BONUS VIDEO:

ZOO VRT U HONG KONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njihovom majkom Jing Jing

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S