LAVROV UPOZORIO: Rusija spremna da brani svoje interese na Arktiku, uključujući vojne

Tanjug

20. 09. 2024. u 07:31

RUSIJA vidi kako NATO pojačava vežbe u vezi sa krizama na Arktiku i spremna je da brani svoje interese, uključujući i vojne, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ УПОЗОРИО: Русија спремна да брани своје интересе на Арктику, укључујући војне

Foto: Tanjug/AP

- Vidimo kako NATO pojačava svoje vežbe u vezi sa mogućim krizama na Arktiku, naša zemlja je potpuno spremna da brani svoje interese u vojnom, političkom i vojnotehničkom smislu - upozorio je ruski ministar spoljnih poslova u intervjuu u okviru dokumentarnog filma "Sovjetski proboj".

Ministarstvo odbrane SAD u julu objavilo je ažuriranu verziju Arktičke strategije Pentagona, prema kojoj namerava da samostalno i sa saveznicima izvede vojne vežbe na Arktiku kako bi demonstriralo svoju borbenu sposobnost i interoperabilnost.

Pored toga, prema dokumentu, SAD nameravaju da sarađuju sa partnerima i saveznicima na Arktiku, kao i industrijskim kompanijama i lokalnim plemenima na Aljasci kako bi ojačale odvraćanje u regionu.

Iz strategije proizilazi i da SAD i njeni saveznici nameravaju da do 2030. godine predaju u rad više od 250 savremenih višenamenskih borbenih aviona sposobnih da izvode operacije na Arktiku.

Pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Pomorskog kolegijuma Nikolaj Patrušev izjavio je početkom septembra da Vašington i njegovi saveznici eskaliraju situaciju duž perimetra ruskih granica, neprestano testirajući odbrambene sposobnosti Moskve.

Prema njegovim rečima, Vašington je zauzeo kurs za militarizaciju Arktika i ometanje ruskih ekonomskih aktivnosti na severnim geografskim širinama.

BONUS VIDEO:

SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Održana je generalna proba prikaza sposobnosti "Zastava 2024"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!