TRAMP I SAVEZNICI PODNELI TUŽBE: Tvrde da nedržavljani mogu da glasaju

Jovana Švedić

19. 09. 2024. u 19:04

DONALD Tramp i njegovi saveznici podneli su nekoliko tužbi u različitim državama, tvrdeći da bi široko rasprostranjeno glasanje negrađana moglo da utiče na ishod američkih predsedničkih izbora 5. novembra.

ТРАМП И САВЕЗНИЦИ ПОДНЕЛИ ТУЖБЕ: Тврде да недржављани могу да гласају

Foto: Tanjug Ap

Podneto je najmanje osam tužbi u kojima se osporavaju procedure registracije birača u četiri od sedam država za koje se očekuje da će odlučiti o izbornom takmičenju između Trampa i njegove demokratske rivalke, potpredsednice Kamale Haris, prenosi Indija Tajmz. 

Tramp i njegovi saveznici kažu da je pravna kampanja, koja uključuje široki izazov statusu državljanstva birača u Arizoni, odbrana izbornog integriteta.

Ali njihovi sudski podnesci nude malo dokaza o fenomenu za koji nezavisne studije pokazuju da je previše retka da bi uticala na izborne rezultate, prema pravnim stručnjacima.

- Bivši predsednik pokušava da uradi ono što je uradio poslednja tri puta kada se kandidovao, i postavio je narativ 'Ako pobedim na izborima važi i ako izgubim izbori su namešteni' -  rekla je državna sekretarka Novog Meksika Megi Tuluz. 

Trampova kampanja uputila je zahtev za komentar portparolu Republičkog nacionalnog komiteta, koji je rekao da veruju da će tužbe zaustaviti glasanje negrađana, što ugrožava američke glasove.

Glasanje na saveznim izborima za strane državljane je krivično delo, a nezavisne studije su pokazale da se to retko dešava.

Pobornici Trampove strategije kažu da je čak i jedan nezakonito bačen glasački listić previše.

Državni sekretar Ohaja Frenk LaRouz, republikanac, rekao je prošle nedelje pred kongresnom komisijom da je glasanje negrađana retkost, ali da je neophodna primena da bi tako i ostalo. Rekao je da je njegova kancelarija nedavno identifikovala skoro 600 nedržavljana iz državnih biračkih spiskova koji ukupno sadrže oko 8 miliona registrovanih.

- Pronašli smo 135 osoba ove godine koji su glasali. Pronašli smo još 400 koji su bili registrovani, ali još nisu glasali. A ova ideja da je to već nelegalno? Nezakonito je otimati avione, ali se ne oslobađamo TSA - rekao je LaRouz.

Studija Trampovih lažnih tvrdnji o široko rasprostranjenom glasanju negrađana na predsedničkim izborima 2016. pokazala je samo 30 incidenata među 23,5 miliona datih glasačkih listića, što čini 0,0001 odsto glasova, saopštio je Brenan centar za pravdu na Univerzitetu u Njujorku.

Savezni zakon zabranjuje velike promene u biračkim spiskovima u roku od 90 dana od izbora, kao i čistke koje ciljaju na određenu klasu birača, kao što su nedavno naturalizovani građani, na šta je Ministarstvo pravde SAD podsetilo države u savetovanju prošle nedelje.

Ta činjenica, kažu zagovornici demokratije, pokazuje da strategija Trampa i njegovih saveznika u ovim tužbama nije da obezbede velike promene u biračkom telu, već da postave osnovu za osporavanje pojedinačnih državnih rezultata ako izgubi, kako na sudu, tako i u pokušaju da ubede izabrane zvaničnike da preduzmu akciju.

Dok nacionalna istraživanja javnog mnjenja, uključujući i anketu Rojters/Ipsos, pokazuju da je Haris u prednosti u odnosu na Trampa, a trka je neizvesna u sedam najkonkurentnijih država: Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Ako bi pobeda Haris zavisila samo od jedne ili dve države, uspešan Trampov izazov porazu u tim državama mogao bi biti dovoljan da preokrene ishod izbora.

- Naši izbori se svode na samo desetine ili stotine glasova. Ako jedna osoba koja nije američki državljanin ima mogućnost da glasa na našim izborima, postoji ozbiljan problem. - rekao je republikanski predstavnik Entoni D'Espozito, koji traži reizbor ove godine u njujorškom okrugu sa velikim brojem glasova. 

Tužbe, koje su podneli Trampova kampanja, Republikanski nacionalni komitet, saveznička pravna fondacija Amerika Frst i republički državni tužioci, prvenstveno se odnose na izborne procese u državi i okrugu, navodeći da zvaničnici ne čine dovoljno da spreče nedržavljane da se registruju ili ostali na biračkim spiskovima.

Rik Hasen, profesor prava na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu i stručnjak za izborno pravo, rekao je da advokati koji vode ove slučajeve imaju razloga da koriste oprezniji jezik od Trampa i njegovih saveznika kada o njima raspravljaju.

Tramp je bezuspešno pokušao da poništi svoj poraz od demokratskog predsednika Džoa Bajdena 2020. u kampanji koja je uključivala više od 60 tužbi i inspirisala je napad njegovih pristalica 6. januara 2021. na Kapitol SAD.

Skoro sve tužbe Trampa i njegovih saveznika 2020. odbačene su zbog nedostatka dokaza i drugih pitanja.

Četiri ovogodišnje tužbe, podnete u Mičigenu, Pensilvaniji, Kanzasu i Teksasu, tvrde da je inicijativa Bajdenove administracije iz 2021. koja uključuje savezne agencije u nastojanjima da promovišu registraciju birača stranački napor da se registruju glasači koji će verovatno podržati demokrate.

Ken Blekvel, bivši državni sekretar Ohaja koji predsedava Centrom za izborni integritet America First Polici Institute, rekao je na društvenoj platformi Ks prošlog meseca da Bajdenova administracija inscenira „pokušaj da naoruža savezne agencije u levičarsku izbornu operaciju koja otvara vrata za glasanje negrađana“.

U žalbi na 41 stranici koju su republikanski državni tužioci iz devet država podneli federalnom sudu u Kanzasu, samo se jedno pominje glasanje imigranata bez dokumenata, u kojem se navodi da je Bajdenova administracija propustila da ispita rizike da „ilegalni stranci“ mogu pokušati da se registruju za glasanje.

BONUS VIDEO:

AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!