"GLASOVI SU SE DIGLI SA DVE STRANE..." Stoltenberg sprema važan odlazeći govor, napušta mesto prvog čoveka NATO

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

19. 09. 2024. u 15:52

ODLAZEĆI generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u svom oproštajnom govoru upozoriće Evropljane i Amerikance na iskušenje "izolacionizma".

ГЛАСОВИ СУ СЕ ДИГЛИ СА ДВЕ СТРАНЕ... Столтенберг спрема важан одлазећи говор, напушта место првог човека НАТО

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Posle deset godina na čelu te organizacije bivši norveški premijer napušta tu funkciju i zvanično u oktobru, a na njegovo mesto dolazi bivši holandski premijer Mark Rute.

- Glasovi su se digli sa dve strane Atlantika koji pozivaju Ameriku i Evropu da idu različitim putevima... izolacionizam neće garantovati bezbednost nikome - piše u govoru Stoltenberga čije delove je objavio NATO.

- Koncentrisati se na kratkoročne nacionalne interese na uštrb dugoročne saradnje neće biti za našu dobrobit - upozorava Stoltenberg.

Predsednički kandidat američkih republikanaca Donald Tramp više puta je kritikovao evropske saveznike SAD da su "loše platiše" i čak pretio da će ih, ako ne doprinesu dovoljno finansiranju Alijanse, prepustiti samima sebi ako i njih napadne Rusija.

- Značaj Atlantskog saveza doveden je u pitanje. On se nazivao podeljenim, zastarelim, 'u moždanoj smrti'. Ali realnost je da je NATO snažan i važniji nego ikad - poručuje Stoltenberg u svom poslednjem govoru kao generalni sekretar organizacije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)