KIM SVE NADGLEDAO: Severna Koreja testirala nove rakete

Tanjug

19. 09. 2024. u 09:25

SEVERNA Koreja saopštila je danas da je predsednik te države Kim Džong Un nadgledao testiranja dva tipa raketa - jedne koja može da nosi "superveliku konvencionalnu bojevu glavu" i drugu, kako prenosi AP, verovatno namenjenu za nuklearnu bojevu glavu, kao i da je Kim tom prilikom pozvao na jačanje konvencionalnog naoružanja i nuklearnih sposobnosti.

КИМ СВЕ НАДГЛЕДАО: Северна Кореја тестирала нове ракете

Foto Tanjug/AP

Kako navodi AP, pretpostavlja se da su ta testiranja ona o kojima je juče izvestila južnokorejska vojska, a to je bilo drugi put u nedelju dana da je Severna Koreja testirala projektile.

- Testovi za poboljšanje sposobnosti oružja potrebni su zbog ozbiljne pretnje koju spoljašnje sile predstavljaju po bezbednost zemlje - rekao je KiM, kako danas prenosi severnokorejska novinska agencija KCNA.

Severnokorejski predsednik naglasio je "potrebu za nastavkom jačanja nuklearnih snaga i posedovanjem najjačih vojnotehničkih sposobnosti i nadmoćnih ofanzivnih sposobnosti u području konvencionalnog oružja", prenela je KCNA.

Jučerašnji testovi uključivali su novu taktičku balističku raketu "Hwasongpho-11-Da-4.5", prenosi KCNA, navodeći da je to deo serije kratkodometnih balističkih raketa koje su razvijali, a od kojih se veruje da su neke izvezene u Rusiju.

Zvaničnici Kijeva i nezavisni stručnjaci rekli su da postoje naznake da su neke od raketa koje je Rusija koristila u ratu protiv Ukrajine severnokorejske proizvodnje.

Na projektilu je bila montirana 4,5 tone teška supervelika konvencionalna bojeva glava, a testovi su takođe uključivali stratešku krstareću raketu koja je nadograđena za borbenu upotrebu.

Severna Koreja je kritikovala vojne vežbe južnokorejske i američke vojske, uključujući vežbu velikih razmera koja je sprovedena ovog leta. Saveznici kažu da su vežbe odbrambene prirode i imaju za cilj održavanje spremnosti protiv bilo kakve "severnokorejske agresije".

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata